Ja si portretizohet shqiptari nga populli: Shqiptari s’lë hak pa marrë e borxh pa larë!

fjale te urta shqiptari

Nga vet populli shqiptari dhe karakteri i tij është portretizuar kështu:

1. Besë e shqiptarit si purteka e arit. JUG
2. Dy milion kur hanë bukë, dyqind milion kur bëjmë pushkë. JUG
3. Gjakut të derdhur të shqiptarit i bie dielli e nuk e than, i bie shiu dhe nuk e lan. VERI
4. Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. JUG
5. Shqipëria është e vogël, po shqiptarët janë shpirtmëdhenj. JUG
6. Shqiptari kryet e pren dhe besën s’e then. KOSOVË
7. Shqiptari kur jep fjalën, therr djalën. VLORË
8. Shqiptari me armë e shokë, s’i lutet kurkujt mbi tokë. KOSOVË
9. Shqiptari për mik asht tret e asht fik. KOSOVË
10. Shqiptari s’ha pulë të ngordhur. JUG

shqiptari

11. Shqiptari s’lë hak pa marrë e borxh pa larë. VLORË
12. Shqiptari shqiptarit nuk ka k’i mburret për trimëri. SKRAPAR
13. Shqiptarit e ne nga varri me i shku, me e pasë frikë. TIRANË
14. Shqiptari vetin e jep e shokun s’e jep. KOSOVË
15. Shqiptari vritet por pushkën nuk e hedh. JUG
16. Arnaut, he arnaut, në vend të bukës po blen barut. KOSOVË

Zgjodhi: ObserverKult

Lexo edhe:

“KUSH HA SHUMË I DEL PËR HUNDE”, 45 FJALË TË URTA SHQIPTARE

fjale te urta shqiptari

Ju ftojmë të lexoni disa fjalë të urta shqipe që si zakonisht të befasojnë me mençurinë popullore që shprehin:  

Njeriu ka nevojë më tepër për dashuri, se për lavdi.
Gjithë gishtat dhembin njësoj!
Budallait hapi rrugë!
Kush s’ka kokë, ka këmbë!
Gjuha vete ku dhemb dhëmbi!
Ujku mjergull kërkon.
Shkon një herë, bëhen gjurma; dy tri herë bëhet udhë.
S’lidhet kali me pe.
Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas.
Ruhu nga thëngjilli i mbuluar.
Për një pe, për një gjilpërë, vajti dëm një punë e tërë
Më mirë një luan në krye të gomarëve, sesa një gomar në krye te luanëve!
Dashuria që ushqehet me dhurata ka gjithmonë uri!
Njeriu pa shokë, si muri pa tokë.
Miku i mikut tim, është edhe miku im.

Kliko për më shumë KETU

Lexo edhe :

FJALË TË URTA POPULLORE SHQIPTARE PËR MIKUN

THËNIE TË URTA ANGLEZE: NDIZE QIRIUN E TJETRIT POR MOS E FIK TËNDIN!

FJALË TË URTA IZRAELITE: PICKOJE VETEN, DO TË SHOHËSH SE SA I DHEMB TJETRIT

ObserverKult