Kompozitori Limos Dizdari që ‘shpëtoi’ Pallatin e Kulturës në Ksamil: 22 vite më parë ishte katrahurë…

Shumëkush mund ta mendojë artistin e njohur Limos Dizdari si një njeri që jeton pambarimisht midis haresë së notave muzikore, në një botë thuajse të ëndërrt, ku po lë gjurmë të pashlyeshme. 7 shkurti i vitit 2000 do të bënte kompozitorin Limos Dizdari të merrte rrugën drejt Ksamilit, datë kjo jo pak e rëndësishme në memorien e tij.

“Kur kam ardhur për herë të parë këtu 22 vite për para e pashë shtëpinë e kulturës të shkatërruar në mënyrë të llahtarshme, në ‘97 ishte bërë kërdia”, tha kompozitori.

Rrugëtimi e tij të parë në Ksamil do të përshkruhej nga artisti si e trazuar. Dhe në errësirë të plotë, por do të shërbente për të plotësuar dëshirat e tij artistike

“Në ‘99 unë erdha këtu dhe vendosa që ta bëjë këtë, kisha shumë ide të tjera më parë. Njëherë doja të bëja Teatrin e Kukullave ta beja teatër të muzikës se dhomës. Edhe pastaj të kthehej të bëhej liceu ku u bë parlamenti i parë shqiptar”, tha Dizdari

I mbështetur edhe nga bashkëshortja e tij e cila e ka ndjekur hap pas hapi. Me sakrifica ekonomike çifti Dizdari arritën të shndërrojnë tërësisht fytyrën e pallatit të kulturës në Ksamilit.

“Ime shoqe ishte e jashtëzakonshme që më ka mbështetur në të tëra propozimet e mia që shumica ishin kapriço të Limosit. Atë 7 shkurt 2000 që u vendosëm ishte errësirë se nuk kishte drita dhe nga Saranda në Ksamil. Duhej më shumë se dy orë, pasi ishte një rrugë jashtëzakonisht e keqe”, tha ai.

Kjo qendër ka nevojë edhe për më mbështetje më të madhe

Në ambientet e Qendrës së Artit Dea larmishmëria e punimeve të Arben Bajos për skulpturat e artistëve kombëtar dhe ndërkombëtar mirëpret denjësisht çdo vizitor. Me projektet e pashteruara të kompozitorit Limos Dizdari për Qendrën e Artit Dea në Ksamil. Ai kërkon mbështetjen e shtetit që këto vijimësia e tyre të mos shterojë.

“Duhet të vazhdojë aktivitet me intensitet shumë të lartë, vetëm nuk bëhet. Duhet patjetër shteti, e kam pak të vështirë komunikimin. Por jam i bindur që shteti do të bindet pasi kjo që propozoj është shumë më e mirë. E kam ngritur me shumë vështirësi këtë, duke shfrytëzuar të gjitha mundësitë e mia ekonomike”, tha kompozitori.

Edhe pse me ndërtimin nga një dorë artisti, kjo qendër ka nevojë edhe për më mbështetje më të madhe. Për të mos shuar punën e pa lodhur të shpirtit artistik të Limos Dizdarit. I cili nuk e humb besimin se do të ketë ndihmë nga qeveria./shqiparja.com

LEXO EDHE: “CENSURA ISHTE E LLAHTARSHME”. RRËFIMI I RRALLË I ZHULIANA JORGANXHI: S’NA LEJONIN MË SHUMË SE DY KËNGË DASHURIE. ÇFARË MË THANË NË KQ DHE SA LEKË PAGUHESHIM