Kriza financiare: Louvre ofron një “strehë” private me Mona Lisa-n

Ndërsa pandemia e koronavirusit i largon vizitorët nga muzeu, Louvre ofron një “strehë” private me Mona Lisa-n dhe një shëtitje përgjatë çatisë historike të muzeut francez për të mbushur një boshllëk në financat e tij.

Kushdo që bën ofertën më të mirë do të ketë mundësinë të dëshmojë rishikimin vjetor të kryeveprave të Leonardo da Vinçit, të cilat zakonisht shihen vetëm pjesërisht mbi kokat e ngjeshura para portretit.

Ndër veprat që do të dalin në ankand do të jenë vaji në kanavacë i pikturuar nga Pierre Soulages në 1962 dhe i mbajtur në koleksionin privat të artistit, një orë e porositur nga orëndreqësi Vacheron Constantin dhe një shëtitje nëpër çatinë e Pallatit Louvre 800-vjeçar me artistin e rrugës JR- om.

“Louvre vuan si të gjithë muzetë e tjerë në botë”, tha Yann Le Touher, përgjegjës për marrëdhëniet e muzeut me klientët.

Çdo vit, “Mona Lisa”, mbase piktura më e famshme në botë, hiqet nga muri dhe ndarja e qelqit hiqet për inspektim, pasi kryevepra që daton rreth vitit 1503 kërcënohet me një çarje.

Disa udhëheqës botërorë kanë qenë ndër ata me fat që kanë parë këtë vepër të rrallë në dekadat e fundit.

Christie shpreson të mbledhë më shumë se një milion euro përmes një ankandi në internet, duke përfshirë rreth 10,000,000,000 euro për një përvojë të afërt me të.

Louvre kishte afër 10 milion vizitorë në 2019, por u mbyll për më shumë se pesë muaj gjatë dy karantinave për koronavirusin. Ndërsa ishte e hapur në verë, numri i vizitorëve ra me 75 përqind gjatë sezonit turistik. Le Toucher tha se Luvri do të humbasë 90 milion të ardhura këtë vit. /tesheshi.com/