Kur Ismail Kadare pyeste Pjetër Arbnorin: A dashurohet i burgosuri me qelinë?

ismail kadare llora

Nga Edison Ypi

Zoti Pjetër, iu drejtua Ismail Kadareja, Pjetër Arbnorit gjatë një vizite në shtëpinë e Kadaresë ku veç Arbnorit ndodhesha dhe unë e ca të tjerë, a është e vërtetë se pas një kohe të gjatë në burg, i burgosuri dashurohet me qelinë?

-Po udhëtoj nëpër botë, tha Arbnori, po shoh qytete të kristalta, grataçiela marramendës, autostrada si gjarpërinj të zinj kilometrikë, ura të varura të bukura si nëpër ëndrra.

Po vizitoj ekspozita dhe muzeume të arteve figurative me vepra madhështore me t’u mbush trupi me mornica.

Por rrëqethja estetike që nuk më shqitet asnjë çast nga mendja; betoni i mureve të qelisë me pllanga gjaku të tharë, fije flokësh të ngjitur, copa lëkure ngecur nëpër plasatitje, gërvishtje nga prangat dhe goditjet, është kryevepra e kryeveprave.

Po, i burgosuri dashurohet me qelinë.

ObserverKult


Lexo edhe:

ISMAIL KADARE: TI ISHE PËR MUA E PAMPOSHTUR SI TROJA

Ti ishe për mua e pamposhtur si Troja
Troja që unë dot s’e pushtoja.
Ti ishe për mua e pakuptueshme,
Më e pakuptueshme se mbishkrimet etruske

Poezinë e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult