Ky ishte qyteti i parë në botë, para përmbytjes së madhe

Sipas listës së Mbretit Sumer, Eridu ishte qyteti i parë në botë. Reshti që hap listën thotë: “[nam]-lugal an-ta èd-dè-a-ba[eri]duki nam-lugal-la”“Kur mbretërimi erdhi nga qiejt në Tokë, mbretëria ishte në Eridu”.

Eridu (Koordinatat: 30 ° 48’57.02 “N 45 ° 59’45.85” E) ishte një qytet i lashtë në Mesopotaminë jugore, 24 kilometra në jug të Urit në zonën e tanishme arkeologjike të Tell Abu Shahrein. Eridu, gjithashtu përkthyer si Eridug, do të thotë “vend i fuqishëm” ose “vend udhëzues”, sipas studiuesve që thonë se ky vend arkeologjik është me rëndësi të madhe.

Në themelimin e tij, ishte shumë pranë Gjirit Persik; megjithatë, aktualisht, për shkak të akumulimit të baltës në bregdet gjatë mijëvjeçarëve, mbetjet e Eridut janë larg nga gjiri në Abu Shahrain në Irak.

Disa studiues argumentojnë se në kohët e lashta sumerike Eridu u lidh me grykëderdhjen me anë të kanaleve dhe sipas epikave babilonase, ishte qyteti i parë i krijuar në botë.

Siç është përmendur edhe nga mitologjia sumere, qyteti i lashtë i Eridu ishte një nga pesë qytetet e lashtë të ndërtuara në tokë para përmbytjes së madhe.

Eridu ishte qyteti më jugor i konglomeratit të Mesopotamisë dhe qendra e rëndësishme e kultit për Perëndinë e ujit, Enki.

Në korrik 2016, UNESCO zgjodhi vendin arkeologjik të Eridit si një Trashëgimi të Përzier të Njerëzimit, si “pjesë e mbetjeve arkeologjike të vendbanimeve sumere në Mesopotaminë e Poshtme, të cilat lulëzuan midis shekullit të tretë dhe të katërt pes në deltën e Eufratit dhe Tigrit”.

Siç është thënë nga tradita e lashtë sumeriane, si dhe nga lista e Mbretit Sumerian, Eridu ishte qyteti më i vjetër i Mesopotamisë, në vendin e të cilit perëndia Marduk kishte krijuar botën.

Arkeologët kanë provuar, përmes studimeve në shekullin e njëzetë, se nivelet më të ulëta të qytetit (niveli XIX) datojnë të paktën në 4900 pes, në fillim të periudhës El Obeid. Studiuesit kryesorë sugjerojnë se qyteti u themelua në shekullin e 54 para Krishtit.

Drejt 3800 pes (niveli VI) qyteti kishte një tempull të rëndësishëm dhe një varrezë nga e cila janë zbuluar një mijë varre.

Në vitin 2500 para Krishtit, gjatë dinastisë arkaike, një sundimtar, ndoshta nga dinastia e parë e Ur, ndërtoi një pallat të madh në Eridu, dhe në fund të mijëvjeçarit III para Krishtit, gjatë sundimit të Amar-Sin, një ziggurat u ndërtua në qytet, i cili mbeti një qendër e rëndësishme fetare në perandorinë e dinastisë së tretë të Ur.

Sipas listës së Mbretit Sumerian, mbretërit e parë ‘mitologjikë’, pasardhës të sundimit të qiellit, janë ato të Eridu.

Lista e mbretit vazhdon:

Në Eridu, Alulim u bë mbret; ai sundoi për 28800 vjet. Alalngar sundoi për 36000 vjet. 2 mbretër; ata sunduan për 64800 vjet. Pastaj Eridu ra dhe mbretërimi u çua në Bad-tibira.

Lista e Mbretërve Sumeriane përshkruan në detaje të pashembullt një kohë kur bota u qeveris nga qenie të cilave u referoheshin ‘zotat’, për mijëra vjet. Kjo është një nga arsyet kryesore pse dijetarët e zakonshëm sugjerojnë që lista e Mbretit Sumerian është një përzierje e rrëfimeve parahistorike dhe mitologjike dhe se ata sundimtarë nuk ishin realë dhe ishin pjesë e folklorit të lashtë./Bota.al

——————-

Lexo edhe:

Fsheh shumë enigma qyteti legjendar i Gathit, vendlindja e Goliathit

ObserverKult