Lepuri dhe breshka, fabula e Ezopit që na mëson të këmbëngulim

Fabulat shkaku i mençurisë dhe atij mesazhit frymëzues që bartin janë të lexueshme për të gjithë, por jo si mendohet në përgjithësi që janë tekste veç për fëmijë. Ezopi, mjeshtri i fabulës, nga bota antike ende na flet proverbialisht, duke mbetur pjesë e librave të letërsisë apo lektyrave edhe në ditët e sotme. Por, përtej saj, ai lexohet me ëndje e për qejfi edhe pa detyrim.

ObserverKult ju sjell për lexim njërën nga fabulat më të njohura të tij: Lepuri dhe breshka, ku këmbëngulja e besimi mundin arrogancën dhe fodullëkun. 

Një ditë një lepur krenar dhe i shpejtë pa se një breshkë po ecte përgjatë rrugës dhe iu afrua. Lepuri filloi të përqeshë ngadalësinë e kafshës tjetër dhe gjatësinë e këmbëve. Sidoqoftë, breshka u përgjigj se ishte e sigurt që pavarësisht shpejtësisë së madhe të lepurit ishte e aftë ta fitonte atë në një garë.

Lepuri, i sigurt për fitoren e tij dhe duke e konsideruar sfidën të pamundur për të humbur, pranoi. Të dy kërkuan nga dhelpra të shënonte golin, të cilit ajo e pranoi. Si dhe sorrën për të vepruar si gjykatëse.

Kur mbërriti dita e garës, në fillim të garës lepuri dhe breshka dolën në të njëjtën kohë. Breshka përparoi pa u ndalur, por ngadalë.

Lepuri ishte shumë i shpejtë dhe duke parë që kishte një avantazh të madh ndaj breshkës. Ai vendosi të ndalet dhe të pushojë herë pas here. Por në një rast lepuri ra në gjumë. Breshka, pak nga pak, vazhdoi të përparonte.

Kur lepuri u zgjua, ai pa se breshka ishte gati të kalonte vijën e finishit. Edhe pse vrapoi, ishte tepër vonë dhe më në fund breshka fitoi garën ”.

Përgatiti: ObserverKult


Lexo edhe:

“E MORËN NË QAFË VJERSHAT”, SI U ARRESTUA VISAR ZHITI, BISEDAT E SË ËMËS ME DRITËROIN DHE KADARENË PËR TË SHPËTUAR NGA QELIA