Lutfi Dervishi: Nisa djalin për në stan, ai më kthehet “akademik”

lutfi dervishi gazetarit

Nisa djalin për në stan
Me pahir e me vërtik
Unë e nisa për çoban
Ai më kthehet “akademik”

Mbeten dhëntë vetëm te mali
Ujku mund të ketë bërë kërdinë
Po me djalin më ka zënë halli
Kërkon shok për Akademinë!

Do kompjuter për të bërë zoom
Kërkon lekë- thotë, për provime
Do këpucë e do kostum
Dhe këto i quan “thërrime”

Sot nuk di ku e kam kokën
Shtëpia trok e stani bosh
S’mundem më të punoj tokën
Djali më është bërë sarhosh

Më sheh vëngër dhe nga lart
Sa hap gojën me thotë: prit
Nuk do rri më në fshat
Do të bëhem akademik

Hall të madh kam dhe me gruan
Ditën qan, natën ofshan
“më ka mbet dybeku bosh
Edhe dhëntë vetëm në stan”

ObserverKult

Lexo nga edhe:

LUTFI DERVISHI: KUR VETËVRASJET KTHEHEN NË FOTOKOPJE!

https://observerkult.com/lutfi-dervishi-kur-vetevrasjet-kthehen-ne-fotokopje/

Nga Lutfi Dervishi

Më 1774, Gëte botoi novelën “Vuajtjet e djaloshit Vërter”. Heroi kryesor vret veten me pistoletë pas një dashurie të pamundur.

Qindra të rinj e imituan personazhin kryesor jo vetëm në veshje (pantallona të verdha, xhaketë blu) por tragjikisht edhe në duke vrarë veten. LIbri u ndalua në disa vende.

Autori ribotoi edhe një variant me “fund te lumtur”, por pa efekt. “Efekti Vërter” paralajmëron rritjen e vetëvrasjeve, duke imituar “modelin’ e publikuar.

Ka studime të shumta që flasin për ndërlidhjen mes publikimit të modelit të vetërasjes dhe rritjen e numrit të vetëvrasjeve.

Autori i famshëm S. King përshkruan në romanin e ti “Zemërimi” më 1977 një skenë ku një i krisur futet në shikollë dhe kryen vrasje. Skena është imituar në mënyrë tragjike për dekada me radhë në SHBA. Autori duke parë efektin imitues nuk e ka ribotuar më këtë roman.

Raportimi i ngjarjeve tragjike është tejet delikat. E kemi provuar vite më parë me rastin e vetëvrasjeve të disa fëmijëve, rastet e raportimeve të personave të dëshpëruar që ngjiten në majë të vinçit dhe kërcënonin me vetëvrasje dhe për të kthyer në ditët e sotme me pacientët të sëmurë me covid që vendosin t’i japin fund jetës.

Për të lexuar tekstin e plotë klikoni KETU

ObserverKult