Mirko Gashi: Vdekja dhe jeta shëtisin dorë për dore

mirko gashi


  

Poezi nga Mirko Gashi

Në dreq të mallkuar
me draprin e hënës së re

Në rërë
mjellmën e argjendtë
e kanë prerë

Mes brigjeve uji
shtatë diej fundosi
dy hëna nusërore varrosi

Mjellma e zezë
dhe ajo e bardhë
mua më kërkojnë
pas Hënës së re
të zi ose të bardhë

Dhe mbaje mend
kur Hëna bashkohet
dhe Hëna në det fundoset
ai do të rritet tatëpjetë
baticës

Vdekja dhe jeta
shëtisin dorë për dorë
si binjakët që shkojnë në shkollën yjore
për të mësuar
pse vlon qumështi në gjirin e nënës
qysh zgjohet deti në prehrin e Hënës
në baticë

Kërkojnë fytyrat tona të humbura
e ti lule
zhvishe ngadalë
polenin

Ata duruan të të shohin
durimi
është kufiri
i mençurisë dhe çmendisë

I përngjan Hënës
e nënës

Ai është limani
i fundit i mirësisë

O Zot
druaj
se do t’i prejnë
rrezet e Hënës

Si do ta luaj
atëherë
elegjinë për demin
në lyrën time
pa tela

Hëna drapër
korrte valët e detit

Njeriun e pret korrja

Ai gjuan draprin e Hënës
në kraharorin e jevgut

E krisur
Hëna dënes

Njëherë marama
të bëhet e mbrama

Mbaron loja
do të jetë Hëna
do të ketë rreze
të mbyllet syri
të pushon goja

Hëna lëshoi rrjetën
qyteti vazhdoi jetën

Në prehrin e Hënës
sa e lumtur
më ishte jeta

Edhe në shpirtin tim
tashti zbriti bleta

E unë e Hëna vajtojmë
luajmë etida
ç’u bë nisia
ku është Atlantida

Troku i kalëfuqive
buçet

Korbat nëna
e çalë Hëna

Do të vyshken
burbuqet.

*Titulli i origjinalit: “Përhënie”

*Shkëputur nga përmbledhja me poezi “Blegërimë resh”

Përgatiti: ObserverKult

mirko gashi

———————–

Lexo edhe:

BUQETË ME POEZI TË MIRKO GASHIT: POPULLI E DI SE VETËM FËMIJËT DHE KAFSHËT TË DUAN PA HILE…

POPULUS ILLYRICUS

Populli
e di
kur duhet bërë kryq
me tre
e kur
me pesë gishtërinj
e kur
të thuhet dova

Ai
më së miri
të thotë
s’ka perëndi të tjerë
përveç meje…

POEZITË E TJERA TË KËTIJ AUTORI I GJENI KËTU