“Qengji i urtë i thithë dy nëna”, 25 fjalë të urta shqipe

dasmorëve po dëgjoj fjale te urta shqiptari puna

Fjalë të urta, shqiptarët kanë shumë. Ato janë thënie të shkurtra  që në mënyrë shumë sintetike shprehin mendime e gjykime për ngjarje, dukuri e çështje të ndryshme dhe të cilat kanë dalë nga jeta dhe përvoja e popullit përgjatë shekujve.

Për këtë arsye, ato paraqiten si të vërteta të pakundërshtueshme e me vlerë të përhershme.  Zakonisht shquhen për mprehtësinë dhe aftësinë për të shprehur mendimin me sa më pak fjalë dhe në mënyrë figurative.

Tematika e proverbave është shumë e gjerë dhe e larmishme.

Në vazhdim mund të lexoni disa fjalë të urta shqiptare që ObserverKult ka zgjedhur për ju:

 • S’tunden malet me përralla.
 • Në portën e të shurdhit mos trokit.
 • Nuk mësohet plaku si duhet krehur mjekra.
 • Pas lufte të gjithë bëhen trima.
 • Mos ki frikë nga hasmi, po nga miku i rremë.
 • Kur u ba horri pashë, vrau t’anë.
 • Mos mëso ustanë, po merri zananë.
 • Fjal’ e ëmbël thyhen të fortin.
 • Fjala e mirë në ditë të keqe.
 • Dy duar për një kokë, koka për atdhenë.
 • Me njoftë veten asht urti, me qeverisë veten, është trimni.
 • Po nuk nderove veten, s’të nderon njeri.
 • Pyet shtatë a tetë, e bëj si di vetë.
 • Qafa e unjur, koka e prerë.
 • Qëndro shtyllë e mos u bëj urë.
 • Kam inat po nuk kam takat.
 • Qingji i urtë thithë dy nëna.
 • Sa të mbledhësh ti rrusht, tjetri ka ngrënë një kosh.
 • Kur të vjen nevojtari në derë, po s’pate gjë, jep një gotë ujë.
 • S’mbartet ujë me shportë.
 • Si është vendi bëhet kuvendi.
 • Sevapi as shitet, as blihet.
 • I ligu të puth e të kafshon.
 • Njeriu vlen sa di, e din sa mban mend,
 • Trimërinë pas luftës e urtësinë pas kuvendit s’e ha as qeni. /Përgatiti: ObserverKult

Lexo edhe:

FËMIJA VDIQ ME FJALËN E FUNDIT “DUA BUKË”, RRËFIMI I DËSHMITARIT