Mos u hiq si i pagabueshëm… si gjithë të vdekshmit edhe ti gabon

Çepajev Gjokutaj
Çapajev Gjokutaj

Nga Çapajev Gjokutaj

Të këmbëngulësh në tënden nuk është burrëri. Forcë dhe burrëri dëshmon kur pranon hapur gabimin dhe ul kokën.

Natyrisht, që të pranosh se ke gabuar, t’i japësh të drejtë tjetrit sy më sy, duhet të kesh një minimum besimi tek vetja.

Kur këmbëngul që të dalë jotja dhe vetëm jotja, dëshmon pasiguri e frikë. Ti bën të fortin, por tjetri sheh veç një mjeran e frikacak.

Mundohu që ta përjetosh bisedën, jo si garë diturie e mençurie, por si kënaqësi komunikimi, si shkëmbim opinionesh dhe ndjenjash. Sidomos ndjenjash

Puna, kariera, tregu fusin në jetën tonë shumë më tepër garë e konkurrencë se sa mund të përballojmë. Pse duhet ta shtojmë këtë barrë, duke kërkuar fitues e të mundur edhe kur bisedojmë me të afërm, miq e shokë?

(Nga cikli ‘ Kioska e këshillave’ )

ObserverKult


Çepajev Gjokutaj

Lexo edhe:

ÇAPAJEV GJOKUTAJ: NJERIU KA NEVOJË EDHE PËR PËRRALLA

Nga: Çapajev Gjokutaj

Ia dha gurit dhe e çau, ia dha drurit dhe e thau, ia dha njeriut dhe ky s’u dha.

Jo se njeriu ishte më i fortë, mishi dhe kockat janë kueku më të dobëta, por se njeriu kishte aftësinë të shpikte e të trillonte, të bënte shkencë e të krijonte art e fe.

Ndaje grurin nga egjra, do hidhej Lilua, shih shkencën e leri trillimet me fera e xhixhilera. Kush ua pa hairin trillimeve e gënjeshtrave!?

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:


ÇAPAJEV GJOKUTAJ: NË SHUMICËN E FAMILJEVE, KUDO NË BOTË, GATUAJNË GRATË…

Nga Çapajev Gjokutaj

Në shumicën e familjeve, kudo në botë, gatuajnë gratë. Vështirë të shpjegosh pse kuzhinierët më të famshëm në restorante janë burra.

Diskriminim?

Gruaja bën të përditshmen, atë që s’bie në sy, kurse burri bën atë që ngjall vëmendje e vlerësim publik?

Forcë zakoni?

Gruaja brenda, burri jashtë; gruaja në shtëpi, burri në shoqëri?

Pushtet patriarkal?

Shefi i kuzhinës jo vetëm gatuan, por edhe menaxhon, vë të tjerët në punë, koordinon; punë këto që tradicionalisht mentaliteti ia ka rezervuar burrit?

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult