“Muaji i Kujtesës”: Përkujtohet artisti Mihal Luarasi

Në kuadër të iniciativës që ka ndërmarrë Ministria e Kulturës e Shqipërisë për ta konsideruar muajin shkurt si “Muaji i Kujtesës”, në respekt të figurave të shquara shqiptare dhe klerikëve të cilët u torturuan dhe u ekzekutuan nga regjimi komunist në Shqipëri, përkujtohet artisti Mihal Luarasi.

Mihal Luarasi lindi në qytetin e Korçës më 16 shtator të vitit 1929. Studimet bazë dhe atë të mesëm e kreu në Liceun Artistik “Jordan Misja” në Tiranë ndërsa studimet e larta i kreu në Akademinë e Arteve të Teatrit dhe Filmit në Budapest të Hungarisë.

Pas kthimit nga studimet fillojë punë menjëherë pranë Teatrit Popullor, sot TK dhe shfaqjen e parë që vuri në teatër ishte vepra e Shilerit “Intrigë dhe Dashuri” shfaqje që edhe sot vlerësohet për rekordin e saj pasi qëndroi në repertorin e teatrit për shtatë vjet rresht duke u shfaqur për publikun 300 herë. Gjatë karrierës së tij vuri në skenë shumë vepra të suksesshme në shumë teatro të vendit, me të cilat ka fituar shumë çmime në festivalet e organizuara.

Në kohën e komunizmit ai sikurse edhe shumë artistë të tjerë, u dënua nga sistemi me tetë vjet burg dhe pas lirimit të tij në vitet ’80 ai punoi si bojaxhi deri në fund të sistemit komunist në vitin 1990./ATSH