Më trego sytë dhe të tregoj kush je…

nawal el-saadawi

Disa thënie nga autorja egjiptiane Nawal El-Saadawi:

– E dija se e urreja atë, ashtu siç vetëm një grua mund ta urrejë një burrë, ashtu siç vetëm një skllave mund ta urrejë zotërinë e saj.

– Burrat revolucionarë me parime nuk janë të ndryshëm nga të tjerët. Ata përdorin zgjuarsinë e tyre për të marrë, në këmbim të parimeve, atë që burrat e tjerë e blejnë me para.

– Nëse je krijues, duhet të jesh disident.

– Të gjithë duhet të vdesin. Unë preferoj të vdes për një krim që e kam kryer, sesa të vdes për një nga krimet që e keni kryer.

– Ka një fjalë të urtë që thotë: ‘Fol që të di se kush je’, por unë them: Më trego sytë dhe do të di se kush je.

– Asgjë nuk është më e rrezikshme se e vërteta në një botë që gënjen.

– Realiteti dukej gjithmonë i zbehtë në krahasim me bukurinë e mprehtë të fantazisë.

– Ata thanë: “Ti je një grua e egër dhe e rrezikshme. Unë po them të vërtetën. Dhe e vërteta është e egër dhe e rrezikshme.

ObserverKult

Lexo edhe:

MERYL STREEP: JETA ËSHTË E ÇMUAR DHE KUR HUMBET SHUMË NJERËZ…

Si një grua shkrimtare, Nawal El-Saadawi dëshmoi se gratë mund të jenë po aq të fuqishme dhe me ndikim sa burrat. Shkrimi i saj jofiktativ feminist ka tërhequr vëmendjen e shumë njerëzve.

Romancieri irakian Ali Bader e ka cituar Nawal rreth formësimit të qëndrimit ndaj dallimeve gjinore.

Edhe pse ajo shkruan rreptësisht në arabisht, puna e saj ka gjetur rrugën drejt një publiku më të gjerë. Ajo është autorja e dytë më e përkthyer nga arabishtja. Për të mos përmendur që bursat feministe perëndimore shpesh citojnë idetë dhe deklaratat e saj.