E pabesueshme që ky qytet i përkiste një qytetërimi të lashtë

Kryeqyteti i Tenochtitlán kishte një zonë të madhe të shenjtë të rrethuar me mure. Brenda kishte pothuajse shtatëdhjetë ndërtesa të zbukuruara me imazhe gjarpërinjsh.

Më e madhja në mesin e këtyre ndërtesave ishte Templo Mayor, e quajtur kështu nga spanjollët, e cila është rreth 90 metra e gjatë me dy piramida në të dy anët.

Qyteti gjithashtu kishte tre rrugë kryesore, ku secila të çonte në tre shtigje në brigjet. Këto shtigje rrethoheshin nga kopshte lundrues me ferra, bimë dhe pemë të ndryshme.

Qyteti kishte ato që njihen si “calpulli” ose shtëpi të mëdha secila me tregun e vet. Ku dhjetëra mijëra njerëz bënin biznes./Bota.al

———————————————————————————————-

LEXO EDHE: MISTERI I KISHËS SË LAÇIT: SI U PARALIZUAN 32 USHTARËT QË SHKUAN TA SHEMBNIN NË VITIN 1981

Më 1981, toga prej 32 vetash mbeti e paralizuar nga mesi e poshtë në mënyrë të pashpjegueshme…

Kisha e Laçit në Shqipëri ka një mister brenda historisë së saj, ku jo rrallëherë është komentuar edhe nga studius të huaj.

Kjo kishë për herë të parë është shembur në vitin 1967, atëherë kur shteti komunist i asaj kohe i shpalli luftë besimit fetar. Dhe gjithçka nisi atëherë kur banorët filluan të flasin për diçka të pazakontë rreth saj. Si dhe mënyra se si u paralizuan ushtarët që shembën atë dhe kurimi disa mujor jashtë Shqipërisë.

Në vitin 1981, një grup ushtarësh nga toga e Drojës në Laç shkuan për të rrëzuar pjesën e mbetur të rrethimit, në Kishën e “Shna Ndout”. Për herë të parë, shembja kishte ndodhur në vitin 1967. Atëherë kur shteti komunist i asaj kohe i shpalli luftë besimit fetar.

Megjithëse një pjesë e godinës ishte shembur pjesërisht, besimtarët gjatë viteve shkonin ende. Gjë që për regjimin ishte një shqetësim. Për këtë motiv, ushtarët morën urdhër të asgjësonin muret. Në mënyrë që askujt të mos i shkonte në mend për të bërë pelegrinazh…

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KËTU