Niçe: S’mërzitem që më gënjeve, por që nuk t’besoj më…

fridrih niçe armiqtë

ObserverKult ua sjell disa thënie të Fridrih Niçes:

Nuk është mungesa e dashurisë, por mungesa e miqësisë, që i bën martesat të palumtura!

Gjithmonë ka nga pak çmenduri në dashuri dhe gjithmonë ka nga pak arsye në çmenduri!

Në dashurinë e vërtetë është shpirti që përqafon trupin!

Në hakmarrje e në dashuri gruaja është më e egër se burri!

E duam jetën, jo ngaqë jemi të prirur të jetojmë, por ngaqë jemi të prirur të duam!

Nëse bashkëshortët nuk do të jetonin bashkë, martesat e mira do të ishin shumë më tepër!

Nuk jam i mërzitur që më gënjeve, jam i mërzitur se nga tani e tutje, nuk të besoj dot më!

Arma më e mirë kundër një armiku është një tjetër armik!

Dashuria është ajo gjendje në të cilën njeriu i sheh gjërat ndryshe nga ç’janë!

ObserverKult


Lexo edhe:

A MUND T’I DUASH ARMIQTË E TU, JA ÇFARË THOTË NIÇE

fridrih niçe armiqtë

Të duash armiqtë e tu? Besoj se kjo është kuptuar mirë.
Sot vërtetohet në një mijë mënyra, qoftë në përpjestim të vogël qoftë në përpjestim të madh, dhe nganjëherë madje ndodh edhe diçka më e lartë dhe më e madhërishme: ne mësojmë të përçmojmë, të dashurojmë dhe pikërisht kur parapëlqejmë.
Por e gjitha kjo është e pavetëdijshme, pa zhurmë, pa bujë, me atë trup dhe atë fshehtësi të së mirës që pengon në gojë fjalën madhështore dhe shprehjen e virtytit.

Tekstin e plotë e gjeni KETU

ObserverKult