Një lot është më i fuqishëm se sa një mijë fjalë …

Ka kaq shumë arsye për një lot të derdhur. Dhe në lotët e derdhur ka kaq shumë histori. Aq shumë ndjesi e ndjenja rrjedhin bashkë me to.

Gjithësecili e di mirë përpjekjen që bën dhe lehtësimin që ndien kur lag fytyrën. Lotët sjellin përfitime për trupin, shpirtin, humorin… Dhe gjithnjë ka një histori pas lotëve.

Studimet e bëra nga profesori Tom Lutz nga Universiteti i Ajouas në Shtetet e Bashkuara sugjerojnë se, në kundërshtim me atë që besohet gjerësisht, të qarat nuk shënojnë një fund. Ato flasin një moment kulmi emocional për të lehtësuar tensionin.

Në realitet e qara manifestohet kur organizmi nis rimëkëmbjen nga përvëlimi i emocioneve. Është një reagim pas krizës. Është një reagim qetësues… sepse kur lotët fillojnë të thahen, ne rikuperohemi.

lot grua

Lotët të sjellin qetësi, frymëmarrje, forcë, rehati.
Shpesh përmendim lotët edhe si gëzim.
Sidoqoftë, është interesante të dihet se analiza e fenomenit ka regjistruar se klithma e gëzimit nuk është për lumturinë, por për shërimin e disa “traumave” ose trishtimit, ankthit, lehtësimit pas një situate që ka përfunduar.

Kur emocionet lindin dhe lotët vijnë, është sikur të derdhim gjithçka që përthithim nga një përpjekje, një pritje, një njohje, fundi i një cikli ose faze, një rezultat.

Tani, herën tjetër kur të jeni të mpirë me lot lumturie, mbani mend: prapa tyre ishte diçka që shtypej dhe ngadalësohej. / meb.al

ObserverKult

Lexo edhe:

PËLLUMB KULLA: TË QAJE ME LOT, ISHTE PAK