Pablo Neruda: Kurrë mos u anko për vetminë apo fatin tënd…


Nga: Pablo Neruda

Kurrë për askënd mos u anko, për asgjë mos u qaj asnjëherë, sepse thelbësisht ke bërë gjithçka që deshe në jetën tënde. Prandaj nevojitet ta pranosh andrallën e përtëritjes së vetvetes dhe guximin për t’ia nisur nga ndreqja e gabimeve të tua, ngase ngadhënjimi i njeriut të mirëfilltë ngjizet pikërisht në hirin e gabimeve të tij.

Kurrë mos u anko për vetminë apo fatin tënd, thjesht përballu guximshëm dhe pranoji ato. Në fund të fundit gjithçka është pasojë e drejtpërdrejtë e veprimeve të tua, dëshmi e mëtejshme se gjithmonë ke për të triumfuar.

Mos u hidhëro për dështimet e tua, gjithaq askujt mos ia taks ato padrejtësisht, sepse nevojitet ta pranosh veten tënde mirëfilli tani, përndryshe do të vijosh të gjesh shfajësime fëminore. Mbaj përherë mend se çdo çast është i vlefshëm për t’ia nisur sërish dhe që askush nuk është aq i pazoti sa të mposhtet patjetër.

Mos harro se shkaku i së tashmes tënde është veç e shkuara jote, njëlloj sikundër shkaku i të ardhmes tënde, do të jetë e tashmja jote dikur.

Mëso nga të guximshmit, nga të fuqishmit, nga kushdo që nuk u dorëzohet rrethanave, nga ata që jetojnë përkundër gjithçkaje, vrite më pak mendjen për vështirësitë e tua dhe kujdesu më tepër për punën që bën, sepse vetvetiu andrallat e tua do të zhbëhen pa qenë nevoja t’i luftosh.

Mëso të lindësh nga dhembja dhe të jesh më madhështor se pengesa më e madhe, kundroje veten në pasqyrën e qenies tënde, ngaqë vetëm kështu do të ndihesh i lirë dhe i fuqishëm, duke mos qenë më pre e rrethanave, sepse tashmë fati yt do të jesh ti mirëfilli.

Brof në këmbë dhe sodite diellin çdo mëngjes dhe përthithe dritën e agimit. Ti je përherë pjesë e fuqisë tënde jetike, tanimë zgjohu, lufto, ji i vendosur, dhe në jetë kë për të ngadhënjyer; asnjëherë mos u brengos për fatin, sepse fati është thelbësisht: shfajësimi i dështakëve.

Përktheu: Elvi Sidheri

*Titulli i origjinalit: “Mos fajëso askënd

ObserverKult


Lexo edhe:

PABLO NERUDA: DUA TË DI NËSE TI ME MUA VJEN…