Pablo Neruda: Dua të di nëse ti me mua vjen…

pablo neruda

Poezi nga Pablo Neruda

Dua të di nëse ti me mua vjen
atje ku s’ecet e s’flitet, dua
të di nëse më në fund do arrijmë
pakuptueshmërinë: së fundi të shkosh
e ajrin e pastër me dikë ta shikosh,
dritën me rripa deti të çdo dite
apo diçka nga kjo botë
e asgjë të mos kesh për të shkëmbyer
në të fundit, as mallra të mos biesh
siç bënë kolonët e parë
që heshtje blenë me copa letre.
Këtu për heshtjen tënde paguaj unë.
Si u morëm vesh: timen ty do të ta jap
me një kusht: të mos kuptohemi prapë

Përktheu: Emil P. Asdurian

ObserverKult


Lexo edhe:


JA PSE PABLO NERUDA U ELIMINUA NGA REGJIMI KILIAN I KOHËS

Pablo Neruda u vra. Lajmi është konfirmuar së fundmi nga ekspertë të Universitetit Mekmaster në Kanada, Universitetit të Kopenhagës në Danimarkë dhe disa studiues kilianë, të cilët kanë investiguar prej kohësh mbi këtë çështje eshtrat e poetit të famshëm, fitues të Çmimit Nobel për Letërsisë.

Në fakt, një bakter përgjegjës për botulizmin, ishte gjetur tashmë në vitin 2017 në kockat e Nerudës nga i njëjti grup ekspertësh, duke mohuar versionin e mbështetur gjithmonë nga diktatura e Augusto Pin oçet mbi kancerin e prostatës si shkaktar i vdekjes së tij.

Tani grupi i ekspertëve ndërkombëtarë e konfirmoi përfundimisht ekzistencën e këtyre baktereve në eshtrat e Pablo Nerudës, të cilat “ishin në trupin e tij në momentin e vdekjes”. Sipas studiuesve ai u “helmua 12 ditë pas grushtit të shtetit”.

“Më në fund e dimë që clostridium botulinum nuk duhet të ishte në skeletin e Nerudës.

Çfarë do të thotë kjo?

Tekstin e plotë e gjeni KËTU