Para, para, para…kur kisha para të gjithë më thërrisnin vëlla!

paratë

Paratë, po kush i shpiku?

Forma më e hershme, e njohur, e të hollave është një monedhë bakri. Ajo daton në shekullin e 11-të p.e.s., gjetur në një varr të dinastisë Shang në Kinë. 

Monedha metalike, qoftë e bërë nga bakri, argjendi, ari ose metale të tjera, janë përdorur në të gjithë botën, si njësi të tregtisë dhe vlerës. Ato kanë përparësi – ato janë të qëndrueshme, të vështira për të falsifikuar dhe kanë vlerë.

Disavantazhi i madh? Nëse keni shumë prej tyre, peshojnë.

Për disa mijëra vjet, pasi monedhat u varrosën në varrin Shang, tregtarët dhe klientët në Kinë, duhej të mbanin monedha ose me mallra, për mallra të tjerë në këmbim. Monedhat e bakrit janë projektuar me vrima katrore në mes. Kjo në mënyrë që të mund të mbahen në një varg. Për transaksione të mëdha, tregtarët llogaritnin çmimin e vargjeve me monedha. Ishte një sistem i zbatueshëm, por i ngadaltë.

Gjatë dinastisë Tang (618 – 907), tregtarët filluan t’i lënë vargjet e rënda të monedhave me një agjent të besueshëm. Ai do të regjistronte sesa para kishte tregtari në depozitë, por në një copë letre. Letra, një lloj letre cilësore, mund të tregtohej për mallra. Shitësi mund të shkonte tek agjenti për të shpenguar shënimin për vargjet e monedhave. Me tregtinë e ripërtërirë përgjatë Rrugës së Mëndafshit, kjo procedurë e thjeshtuar u bë shumë e rëndësishme. Sidoqoftë, këto shënime të prodhuara privatisht, nuk ishin ende para të vërteta letre.

Në fillim të dinastisë Song (960 – 1279 CE), qeveria licensoi dyqane të veçanta depozituese. Aty njerëzit mund të linin monedhat dhe të merrnin letrat. Më 1100, autoritetet vendosën të kenë kontrollin e drejtpërdrejtë të këtij sistemi, duke lëshuar paratë e para në botë, prodhuar nga qeveria.

Këto ishin paratë e quajtura jiaozi.

Dinastia Song krijoi fabrika për të shtypur paratë prej letre, në gjashtë ngjyra. Ato ishin shtrirë në zonat: Chengdu, Hangzhou, Huizhou dhe Anqi, duke përdorur përzierje të ndryshme letre – kjo, si masë kundër falsifikimit. Shënimet e hershme skaduan pas tre vjetësh dhe mund të përdoreshin vetëm në rajone të veçanta të perandorisë Song.

Në vitin 1265, qeveria hodhi monedhën kombëtare, të shtypur në një standard të vetëm, të përdorshëm në të gjithë perandorinë, prej argjendi ose ari. Ishte në dispozicion në prerje midis një dhe njëqind vargjeve me monedha. Kjo monedhë zgjati vetëm nëntë vjet, me rënien e pushtetit në vitin 1279.

Dinastia Yuan Mongol, e themeluar nga Kublai Khan, lëshoi ​​formën e vet të monedhës së letrës të quajtur chao. Marco Polo u mahnit nga ideja e monedhës së mbështetur nga qeveria, gjatë qëndrimit të tij në gjykatën e Kublai Khan. Dinamika afatshkurtër e dinastisë Yuan shtypi shuma të mëdha monedhash, duke çuar kështu në inflacion. Ky problem ishte ende i pazgjidhur, kur dinastia u rrëzua në vitin 1368.

Megjithëse, dinastia pasuese Ming (1368 – 1644) filloi shtypjen e parave prej letre, programi u pezullua në vitin 1450.

Për pjesën më të madhe të epokës Ming, argjendi ishte monedha e zgjedhjes, duke përfshirë tonelata të ingots meksikane dhe peruane, të sjella në Kinë nga tregtarët spanjollë. Vetëm në dy vitet e fundit, vitet e dëshpëruara të sundimit të Mingit, qeveria i shkroi letër para, pasi përpiqej të shmangë rebelimin e Li Zicheng dhe ushtrisë së tij. Deri në vitin 1890, kur dinastia Qing filloi prodhimin e juanit, në Kinë nuk u shtypën para prej letre.

ObserverKult

_______________________

Lexo edhe:

KU U PRINTUAN PARATË E PARA TË SHQIPËRISË NË 1926?

ObserverKult