Përse lexojmë? Ja çka thotë Harold Bloom

harold bloom përse lexojmë

Përse lexojmë?

Të lexuarit pareshtur merr vlerë të veçantë për ata individë që duan të ruajnë dhe të zhvillojnë kapacitetin e duhur për të formuar gjykimet dhe opinionet e tyre. Fakti se çfarë lexojnë dhe se si lexojnë, mirë a keq, nuk varet plotësisht nga ata, por arsyeja se përse lexojnë duhet të jetë plotësisht në shërbim të interesit të tyre.
Ca lexojnë thjesht për të kaluar kohën, e ca nuk ngihen së lexuari, por vjen një çast për të gjithë kur ora ndalet dhe koha shkrihet në procesin e të lexuarit.
Lexuesit e Biblës për shembull – ata që lexojnë mesazhet e shenjta për të gjetur vetveten e ilustrojnë këtë vërtet ndoshta më mirë se lexuesit e Shekspirit, ndonëse në të dy rastet lexuesit rreken të shuajnë të njëjtën etje.
Një ndër funksionet e leximit është përgatitja e vetes për ndryshim dhe sa keq, akti i fundit i këtij ndryshimi është universal.

ObserverKult

————————

Lexo edhe:

TIMO FLLOKO FLET PËR XHON BELUSHIN: “E ËMA HYRI FSHEHTAS NË SHQIPËRI, MORI CA DHE NGA TRUALLI E IA ÇOI TE VARRI NË SHBA!”