Rexhep Shahu: Nga varrimet vijmë, në varrime shkojmë…

rexhep shahu
Rexhep Shahu

Poezi nga Rexhep Shahu

Nga varrimet vijmë, në varrime shkojmë
Te varrosë njerëz na shkoi kjo jetë.
Derisa vrasësit ngushëllojnë në vdekje
Paqe s’do të ketë.

Nga talljet vijmë, në përbuzje shkojmë
Te përbuzë njerëz rrinë në pushtet.
Derisa shpërblehen njerëzit me përbuzje
Paqe s’do të ketë.

Nga mashtrimet vijmë, drejt mashtrimesh shkojmë
Shpërblimi me vdekje quhet jetë.
Sa të ketë shtetarë që vjedhin, vrasin shpresa
Paqe s’do të ketë.

ObserverKult

Lexo edhe:

SHAHU: NUK E KAM LËNË VETEN PENG ASKUND – MË UDHËHEQ FEJA E DASHURISË…

Pyetësorit të Prustit i përgjigjet shkrimtari Rexhep Shahu.

Cila është ideja e juaj për lumturinë e përkryer?

– Nuk e kam idenë se si e çfarë mund të jetë lumturia e përkryer, nuk besoj në lumturi të përkryer, por besoj në çaste që të lënë pa frymë e të krijojnë idenë e lumturisë, ose të bëjnë të besosh tek lumturia.

Ti jem mirë me shëndet (kushti i parë, kushti i kushteve për gjithë fjalët që do them në këtë intervistë) dhe t’i kem mirë me shëndet dhe të realizuar njerzit e familjes, njerzit që dua dhe si çast dua të jem diku ku nuk ka fare zhurma as vështrime kuriozësh, të shihem në sytë që dua, të dëgjoj të qeshurën që dua, të harrohem duke ëndërruar dhe as zogjtë as era mos të ma prishin ëndrrën. Këto do të ishin çaste lumturie. 

Besoj në mënyrë të palëkundur se lumturia ka të bëje më shumë se me çdo gjë me dashurinë, në mos vetem me dashurinë, e cila besoj thellësisht se është e vetmja fe e përjetshme e njerzimit. Të tjerat janë përralla, ideologji, dogma kundër dashurisë. Njeriu është krijesa siperane që zoti i dha fytyrën e tij dhe u trupëzua në të. Dashuria si fe e ruan njeriun dhe e bën të lumtur. Fetë e tjera e bëjnë kafshë me formë njeriu.

Tekstin e plotë mund ta gjeni KËTU