Rivali mahnitës i Luvrit gjendet në një stacion të vjetër treni

Parisi me të drejtë është edhe qyteti i artit. Nuk është rastësi që gjatë epokave rrymat më të mëdha të artit pak a shumë e kanë pasur gjithmonë pikënisjen e tyre në kryeqytetin francez.

Disi nuk habit aspak fakti që në Paris mund të gjesh muze të panumërt, të vegjël e të mëdhenj me thesare të rralla të trashëgimisë artistike botërore.

Megjithëse mendja e të gjithëve me të drejtë shkon te Luvri i rreptë dhe në mënyrë të justifikuar disi konservator, Musée d’Orsay është frika rivale artistike që krijon artin modern dhe bashkëkohor duke e bërë atë një nga muzetë më të vizituar dhe më të famshëm në Evropë dhe në botë.

Muzeu është vendosur në një ish-stacion hekurudhor të ndërtuar në vitin 1898 dhe është përdorur si depo treni deri në vitin 1939.

Megjithatë, për fat të keq, si me të gjitha mrekullitë arkitekturore, ndërtesa nuk ishte mjaft praktike për nevojat e një stacioni hekurudhor. Kjo gradualisht filloi të binte në popullaritet derisa u braktis përfundimisht menjëherë pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore.

Në vitin 1977, qeveria franceze, e shqetësuar nga shkretimi dhe rrënimi i atyshëm, vendosi të transformojë stacionin e vjetër të trenit në një muze të artit modern francez me theks në artin e shekullit të 19-të.

Ky vendim u mor në një përpjekje për të rigjallëruar zonën që ishte lënë në mëshirë të braktisjes dhe degradimit dhe çfarë zgjedhje më të mirë se një muze origjinal?

Që nga ai moment e deri në ditën e hapjes së muzeut, nevojitej një rinovim i madh dhe një transformim rrënjësor i hapësirës së harruar në një muze modern origjinal me koleksione dhe ekspozita pioniere.

Rezultati, siç pritej, nuk zhgënjeu aspak dhe kështu më 1 dhjetor 1986, Musée d’Orsay hapi dyert për publikun e gjerë.

Duke ndërtuar një koleksion të përbërë nga ekspozita nga Luvri dhe Muzeu Kombëtar i Artit Modern të Francës, Musée d’Orsay përfshin një gamë të gjerë pikturash dhe skulpturash nga artistët më të famshëm impresionistë.

Monet, Toulouse-Lautrec, Courbet, Matisse janë vetëm disa nga artistët e famshëm, veprat e të cilëve janë ekspozuar në Muze.

Mes të gjithëve bien në sy edhe Van Gogh dhe Delacroix, ndërsa mjaft të njohura janë edhe punimet e disa fotografëve që me meritë kanë zënë vend në muret e Musée d’Orsay.

Në fund të fundit, ky është origjinaliteti i këtij muzeu. Fakti që ka arritur t’u japë një platformë artistëve pionierë që sfiduan format tradicionale duke hapur horizonte të reja në art dhe shprehje njerëzore. Këtu, madje do të gjeni portretin e famshëm të Van Gogh në një sfond blu që edhe sot e kësaj dite shfaqet kudo, në çdo mur dhe ekran.

Po aq mbresëlënëse në muze është pamja. Në fund të fundit, mos harroni se jemi në Paris dhe çfarë mund të jetë më romantike se një pamje e Senës?

Duke qenë se muzeu është pikërisht pranë lumit të njohur, vizitorët mund të admirojnë nga ballkoni në katin e tretë të Muzeut, nga njëra anë, në mënyrë diagonale Muzeun e Luvrit dhe, nga ana tjetër, kodrat e Montmartrit.

Deri më sot, Musée d’Orsay është një nga muzetë më të njohur të artit në botë, pasi më shumë se 3 milionë vizitorë e vizitojnë muzeun çdo vit.

Vetëm ky numër e rendit Musée d’Orsay ndër muzetë më të rëndësishëm në Evropë. E po aq të rëndësishme janë partneritetet ndërkombëtare të muzeut që e lejojnë atë të presë ekspozita periodike nga muze të ndryshëm në mbarë botën. /tesheshi.com

ObserverKult


Lexo edhe:

MUZEU I LUVRIT PËR HERË TË PARË UDHËHIQET NGA NJË GRUA

Laurence des Cars është emëruar drejtoresha e ardhshme e Muzeut të Luvrit në Paris. Kjo ka shënuar herën e parë që muzeu i famshëm i artit në kryeqytetin francez ka një grua në krye.

“Des Cars do të pasojë Jean-Luc Martinez, në shtator”, –  njofton ministria e Kulturës e këtij vendi.

Sipas deklaratës, des Cars ka kryesuar “Musee d’Orsay” në Paris, për katër vjet.

Ajo u emërua si drejtore e ardhshme e Luvrit, nga Presidenti Emmanuel Macron, pas sugjerimit nga ana e ministres së Kulturës, Roselyne Bachelot-Narquin.

Tekstin e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult