Rozafa Shpuza, lidhja e pashmangshme mes poezisë e fotografisë

Rozafa Shpuza ka lindur në qytetin e Shkodrës, ku më 1856 Pjetër Marubi hapi studion e parë fotografike shqiptare dhe ballkanike, ndaj ajo beson me shpirt se është e bekuar qysh në ngjizje me artin e bukur të fotografisë.

Pasi përfundon, me rezultate të shkëlqyera, studimet e larta për Gjuhë- Letërsi shkon në Tiranë, ku aktualisht punon si redaktore në sektorin e botimeve të parlamentit shqiptar.

Lidhjet e saj me fotografinë janë të hershme dhe mund të pohojmë pa droje se kanë ardhur vit pas viti duke u bërë më të ndjeshme dhe intensive.

Rozafa ka hapur disa ekspozita personale fotografie, si dhe ka marrë pjesë denjësisht në aktivitetet kombëtare e ndërkombëtare kushtuar fotografisë. Fotografitë e saj kanë udhëtuar kudo në Shqipëri, por edhe jashtë kufijve të saj, si në Itali, Kosovë, Maqedoninë e Veriut, Serbi dhe Greqi.

E veçanta e fotografive të Rozafës është se ato kanë një lidhje të pashmangshme me poezitë që ajo krijon. Së shpejti, tre librave të saj do t’i shtohet edhe një vëllim i ri poetik, që është gati për botim.

Për ObserverKult ajo sjell një miniekspozitë me portrete artistësh kosovarë, të fiksuara krejt spontanisht gjatë vizitave të saj në Kosovë.

Donikë Ahmeti
Dren Abazi
Çun Lajçi
Rudina Xhaferi
Mentor Haziri
Besfort Berberi
Melihate Qena
Arta Agani
Fatmir Krypa
Jeton Muja