Shumë fëmijë privohen edhe nga ajo puthja e natës së mirë…

batjar halili leximi

Bota e fëmijës, natyrisht, është e ndryshme nga ajo e të rriturit. Gënjeshtra, mashtrimi dhe hipokrizia nuk e infektojnë atë botë të pafajshme. Meqenëse ai shikon gjithçka me mendjen e tij fëmijërore ai nuk mendon për asgjë negative. Çdo gjë është e pastër për fëmijën.

Nga Batjar Halili

Te fëmija nuk i sheh të gjitha kontrastet që i sheh tek të moshuarit. Ndërsa shikoni një fëmijë, a jeni përpjekur ndonjëherë të zbuloni brendësinë e tij? Gjithsecili prind ka shumë për të mësuar. Fatkeqësisht, ka gjithmonë gënjeshtra, mashtrime, në gërmimet e skutave të njëri-tjetrit dhe çfarëdo lloj gjëje tjetër del të jetë negative në botën e të rriturve.
Ndërsa një person rritet, ai dalëngadalë del nga orbita e pafajësisë. Kjo është arsyeja pse ai duhet të bëjë një përpjekje për të hyrë në polin e fëmijës, i cili është larg polit të tij. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për prindërit që janë fëmijë. Nëse fëmija nuk mund të eksplorojë botën e tij, do të jetë shumë e vështirë për ta arritur atë.
Do të hapë rrugën për më shumë një konflikt brezash. Do të ketë një hendek midis anëtarëve të familjes që nuk e kuptojnë njëri-tjetrin.
Ne e shohim këtë qartë në shumë familje. Ne po humbasim kohë para televizorit ndërsa fëmijët luajnë në mesin e lodrave të tyre. Ndërsa vëzhgojmë jetën e njerëzve të tjerë në TV ose jashtë TV-së që nuk kanë asnjë lidhje me ne, ne i lëmë pas dore fëmijët.
A e dëgjojmë mesazhin e fëmijëve sa ata kanë nevojë për t’i dëgjuar dhe a japim ne këshilla?
A e fikim televizorin një herë ose a e ulim telefonin dhe shkojmë të luajmë me të? Fatkeqësisht, ne dhe disa prindër nuk jemi të vetëdijshëm se si duhet të jetë rritja e fëmijës. Nuk dihet se çfarë lloj qëndrimi duhet mbajtur ndaj gjendjes dhe sjelljes së tij. Disa fëmijë rriten në kopshte dhe në duart e dadove pa dashurinë e nënës dhe të babait të tyre.
Duke ardhur në shtëpi, të lodhur dhe të stërlodhur, nëna dhe babai po mendojnë të pushojnë, kështu që ata e neglizhojnë fëmijën që pret dashurinë, vëmendjen dhe interesin e tyre, nga lodhja e tyre e kapin fëmijën e dërgojnë në shtratin e tij dhe thjesht e vendosin në gjumë. Ndoshta edhe nga ajo puthja e pafajshme e natës së mirë, e dhënë në faqe, shumë fëmijë janë të privuar!

ObserverKult

Lexo edhe:

FOTOT E TRISHTA: ME FËMIJË NË KRAH, PËR NJË GOTË QUMËSHT E NJË COPË…