Slavoj Zizek: Dashuria e vërtetë është radikale!

Nga Slavoj Zizek

Unë deklaroj se, dashuria e vërtetë radikale është vetëm për një person dhe kjo për arsye shumë teorike.

Sigurisht që, mund të kesh edhe shumë-dashuri, plotëson këtë apo atë dëshirë, por kjo ka të bëjë me arsyetimin pragmatik. Por a nuk është dashuria e vërtetë, nëse ajo ekziston me të vërtetë, dhe ndonjëherë edhe ekziston, më radikale?

Më falni për këtë çmenduri, sepse nuk e kam në kuptimin literal, fjalë për fjalë. Le të themi se, unë e ndjej këtë lloj dashurie për ty. Nuk do të ishte aspak e drejtë të thoja se, të dua sepse ti më plotëson nevojat e mia.

Dashuria është një pamundësi urgjente. Unë thjesht nuk rri dot pa ty. Ja kjo është dashuria e vërtetë! Nuk jetoj dot pa këtë, pa ty. Dhe për të pasur një ndjenjë të tillë të duhet vetëm një person.

Përzgjodhi dhe përktheu: Enkeleda Suti

ObserverKult


Thënie nga Roberto Benigni

Lexo edhe:

SLAVOJ ZIZEK: NDOSHTA PËRHAPET E NA INFEKTON NJË VIRUS TJETËR, IDEOLOGJIK DHE SHUMË MË I DOBISHËM !

SLAVOJ ŽIŽEK: NJË LLOJ I RI KOMUNIZMI MUND TË LINDË PAS PANDEMISË!

Lexo edhe:

ROBERTO BENIGNI: NE DUAM GJITHMONË SHUMË PAK DHE SHUMË VONË…

Duhet t’i themi jetës PO!
Mbi dashurinë dhe lumturinë’
Stand up nga Roberto Benigni, ’10 Urdhëresat’ 2014

Përsëritet dhe supozohet: ‘Të duhemi’… por duhet të themi diçka: që koha kalon dhe problemi thelbësor i njërëzimit gjatë dy mijë viteve të shkuara ka mbetur i njëjti: ‘Të duhemi’, vetëm se tani kjo është bërë edhe më urgjente, dhe kur ende sot, dëgjojmë të përsëritet fraza se, ‘duhet ta duam njëri-tjetrin,’ tashmë ne e dimë se nuk na mbetet shumë kohë.

Tekstin e fundit mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult