Yourcenar: Dashuria është dënim. Jemi dënuar ngaqë nuk dimë të rrimë vetëm…

Marguerite Yourcenar, emri origjinal Marguerite de Crayencour, (lindi më 8 qershor 1903, Bruksel, Belgjikë — vdiq 17 dhjetor 1987, Porti Verilindor, Mount Desert Island, Maine, SH.B.A.). Marguerite ishte noveliste, eseiste, dhe shkrimtare e tregimeve të shkurtra. Ajo u bë gruaja e parë që u zgjodh kryetare e Académie Française (Akademia Franceze), një institucion letrar ekskluziv me një anëtarësi të kufizuar.

ObserverKult ua sjellë disa nga thëniet më të  bukura të Marguerite de Crayencour:

Arrijmë të virgjër në të gjitha ndodhitë e jetës.

Të mos të të duan më, do të thotë të bëhesh i padukshëm.

Të ushqehesh me mish është të bluash ndër dhëmbë agonitë e qenieve të tjera.

Lirinë, mjafton ta duash.

Të vepruarit e të menduarit si shumica, nuk është kurrë një garanci e asnjëherë justifikim.

Secili nga ne ka më shumë cilësi nga sa mendohet, por vetëm suksesi i nxjerr në pah.

Dashuria është dënim. Jemi dënuar ngaqë nuk dimë të rrimë vetëm./ ObserverKult