Thënie nga Sigmund Freud: Turma është një tufë e urtë, e paaftë për të jetuar pa zot…

Sigmund Frojdi

Thënie nga Sigmund Freud

Lexim i lumtur, shikim i lumtur dhe… le të përpiqemi gjithmonë të kuptojmë të gjitha sinjalet që na dërgon pavetëdija jonë çdo ditë: ëndrrat, rrëshqitjet e gjuhës dhe aktet e përsëritura të pavullnetshme sigurisht që nuk tregojnë një gjendje të mirë të shëndetit psikologjik.

Të dëgjosh mesazhe të caktuara do të thotë të lexosh atë pjesë tonë që nuk e njohim dhe që ndoshta nuk do ta njohim kurrë plotësisht.

Vetëm në një pakicë njerëzish të kulturuar janë bashkuar në mënyrë të përkryer në dy rrymat e dashurisë dhe sensualitetit.

Turma është një tufë e urtë e paaftë për të jetuar pa zot. Ajo është aq e etur për t’u bindur, saqë instinktivisht i nënshtrohet atij që e vendos veten në krye.

Humori është mekanizmi më i fuqishëm mbrojtës. Na lejon të kursejmë energji psikike dhe me një shaka bllokojmë shfaqjen e emocioneve të pakëndshme.

Qytetërimi është diçka që i imponohet një mazhorance rebele nga një pakicë që ka mundur të përvetësojë mjetet e pushtetit dhe të detyrimit.

Ndaj sot neuroza është ajo që ishte manastiri në kohët e tjera, ku gjenin strehë të gjithë të zhgënjyerit nga jeta dhe të gjithë ata që ndiheshin shumë të dobët për ta përballuar atë.

Oh, jeta mund të ishte shumë interesante, sikur të dinim dhe kuptonim diçka më shumë.

E ardhmja që na tregon ëndrra nuk është ajo që do të ndodhë, por ajo që do të donim të ndodhte. Mendja popullore këtu sillet si zakonisht: beson atë që dëshiron.

Pikërisht thelbësorja e urdhrit “mos vrit” na siguron se ne rrjedhim nga një seri shumë e gjatë brezash që kishin në gjak vrasjen, siç ndoshta ne vetë ende e kemi, kënaqësinë e vrasjes.

Asnjëherë nuk jemi kaq të pambrojtur ndaj vuajtjes sa në momentin që duam.

Turmat nuk e kanë ndjerë kurrë dëshirën për të vërtetën. Ata kërkojnë vetëm iluzione, pa të cilat nuk bëjnë dot. Ata gjithmonë i japin përparësi e surreales mbi realen; irealja vepron mbi to me të njëjtën forcë si realja. Ata kanë një tendencë të qartë për të mos dalluar njërën nga tjetra.

Një shkak shumë i fuqishëm i shqetësimeve është dëshira për të shmangur një kujtim që mund të shkaktojë ndjenja të pakëndshme ose të dhimbshme.

Çmimi i përparimit të qytetërimit paguhet me pakësimin e lumturisë, për shkak të intensifikimit të ndjenjës së fajit.

Ka dy mënyra për të qenë të lumtur në këtë jetë, njëra është të bëhesh idiot dhe tjetra është të jesh i tillë.

Marrë nga: lacapannadelsilenzio

Përgatiti: Albert Vataj


Lexo edhe:

Sigmund Frojd

FREUD: TË JESH TËRËSISHT I NDERSHËM ME VETEN ËSHTË NJË USHTRIM I MIRË…

ObserverKult ua sjell disa thënie të Sigmund Freudit:

Sa i guximshëm bëhet njeriu, kur është i sigurt se e duan.

Njeriu nuk ia arrin t’i eliminojë komplekset e tij, por pajtohet me to: ato ligjërisht e drejtojnë veprimtarinë dhe sjelljen e tij në botë.

Të jesh tërësisht i ndershëm me veten është një ushtrim i mirë.

Njerëzit janë më moralë se sa mendojnë dhe shumë më tepër imoralë se sa përfytyrojnë.

Njeriu është shumë i çmendur kur është i dashuruar.

Ne nuk jemi kurrë aq të pambrojtur ndaj vuajtjes sa kur dashurojmë.

Para se të diagnostikoni veten me depresion ose vetëbesim të ulët, sigurohuni që nuk jeni të rrethuar nga budallenjtë.

Të gjithë njerëzit e mëdhenj ruajnë në vetvete diçka fëmijërore.

Thëniet e tjera mund ti lexoni KËTU:

ObserverKult