Vasko Popa: Dashuria nuk ka ekzistuar gjithmonë…

Poezi nga Vasko Popa

Po e pres diellin mbi stolin në park
Përkundrejt rrugës s’shtëpisë sime

Ndjek udhën e reve përgjatë qiellit
Dhe çifteve të përqafuara
Në udhëzat mespërmes pishave

Lexuesi i gazetës në anën tjetër të stolit
Ndjek njësoj udhën e shikimit tim

Dashuria nuk ka ekzistuar gjithmonë
T’varfërit e shpikën atë ti e di

Që në mungesë të parave
Te brava e ëmbël e femrave
Të shkojë me çelësat e burrave të vërtetë.

Përktheu: Ben Andoni

————————–

LEXO EDHE: VASKO POPA: S’KE FRIKË PREJ ASKUJT…

Gjithë ditën lakuriqësinë tënde e këqyr
Në lumin parajsor

Rrotullohesh n’vend
Dhe i zbulohen qytetit t’bardhë
Tetë kofshët e tua t’gurta

Për gjithë natën fluturon përmes qiellit
Dhe lufton zjarret e zeza
Për trashëgimin’ e diellit

Në agim ti shkëlqen mbi brigje sërish

Tufa pëllumbash pishtarmbajtës
Heqin gjurmët e gjakut
Nga tetë fytyrat e tua

S’ke frikë prej askujt
As edhe tët atë Jupiterin.

Përktheu: Ben Andoni

*Titulli i origjinalit: “Kulla e guximit”