Zëri origjinal i një lirike

dije demiri frangu safo

(Dije Demiri – Frangu, “Gabimi i shqisave”, Bard Books, Prishtinë, 2022)

Nga Dr. Osman Gashi

Poezia e Dije Demiri – Frangut zë një vend të veçantë në kuadrin e poezisë së sotme shqipe, duke u shquar përgjithësisht si një zë gjithsesi origjinal dhe si reagim emocional e racional ndaj agensëve të jashtëm, ndaj botës që na rrethon, e cila po bëhet gjithnjë e më e huaj, më kaotike e më e frikshme.

Çfarë duhet të bëjë poeti kur nuk ndjehet i sigurtë në strehën e tij shpirtërore, madje në lëkurën e tij? Frika nga shprishja e ëndrrave, zgjimi nga gjumi i rëndë dhe prekja e realitetit të vrazhdtë është tundues, dëshpërues. Vargje të tilla, që shpërthejnë si predha papandehur apo tërheqje vërejtjesh gjejmë shpesh në poezitë e saj:

Kur më ik zëri – frika për botën më zë
Në flokë muzash fshihem, në lule bagremi…

                   (Shpesh më zë frika për botën)

Piskas

E  pushtoj një copë qiell

Thyej  copë-copë  zemra

Kalimtarët ecin mbi to

Si mbi copa të lëna mishi

                               (Piskas)

vrima të zeza shpirtrat janë bërë

mund të rrëzohemi

nga do që  ecim

mund të humbim kudo që shkojmë

përnjëherë mbetet bota pa udhë

                                           (Tanimë)

Çfarë është ky tip poezie që na e shpërfaq Dije Demiri – Frangu; një ulërimë, një klithmë, vajtim apo buzëqeshje me dhëmbë?! Do të mund të pyesnim se cili është, në të vërtetë, funksioni i vërtetë i poezisë që nga fillesat e kreacionit letrar  e deri tek koha e poetëve Alen Ginzberg, Shejmës Hini, Çesllav Millosh, Josif Brodsk, Derek Wolkot?! Do të mund të flisnim pa dyshim për kalueshmërinë e jetës e të çdo gjëje, dëshirën për zhvendosje a ikje të subjektit në kohë e hapësirë, fatalizmin, rebelimin, por edhe për projeksionet për të ardhmen, në formë utopie apo antiutopie.

Nëse përqendrohemi tek vokabulari apo regjistri tematik, leksikor e stilistik i poezisë së Dije D. Frangut, do të befasohemi nga pasuria e leksikut, e figuracionit dhe e motiveve. Ja disa që shquhen veçanërisht:

Bota (Makro dhe mikrokosmosi, qielli, gjethet e rëna, hëna, uji)

Secili kemi nga një hënë

Ku mbjellim kujtimet

Për t’ia gjelbëruar asaj

Fytyrën plot hepatit

Secili kemi nga një dhembje të vogël në shpirt

Për t’i kuptuar dhembjet e mëdha…

                                                       (Secili)

në oborrin e saj të kaltër të paanë

hëna dukej e vogël e frustruar atë natë

gogël e verdhë as sa syri im

ti e kape si aguliçe

ma vure në ballë

                                           (Hëna)

Mëkati (Eva, Adami, engjujt, djajtë, Bibla, vdekja);

djajtë asnjëherë

nuk kanë bërë mëkate

ata dinë të ruhen nga

hija e vet


sa më dhimbsen engjëjt

ata mëkatojnë

duke mbrojtur

dashurinë e përveçme

                               (Djajtë)

Trupi (Nënat e plakura, gratë, flutura, dhembja e mitrës, trupi i gjallë, floku)

Dhembja e mitrës është

pëlcitja e qiellit pas bubullimës

Që shqyen ajrin

dhembja e kujtesës së ujit

që ndërton gojën e tij n’ zemër t’ bjeshkës

Për ta shpëtuar botën

Nga ndyrësitë nga thatësitë

Gjak i ndjesive ajo

Për dalldisje

                               (Dhembja e mitrës)

Kofshët kodrina të shkreta

As nga gishtërinjtë e burrave s’ mbahen më

Nisin e tuten nga sytë-meshkuj

Asnjë dritare trupi s’ mund e hapin

Gjinjtë si retë pa formë

Ju shëtisin eshtrave reumatikë

                                 (Nënat e plakura)

Tërë ky bagazh ndjesish, figurash, dukurish e shpërfaq mirëfilli subjektin e saj lirik sikur të ishte një Penelopë e lodhur që end pandërprerë pëlhurën e dhembjes, të dashurisë, të dyshimit, frikën, përhumbjen.

Janë do ditë

Lërojnë mendjen

Si insektet mbi mish të hapur

                               (Do ditë)

Subjekti lirik i poezisë së D. D. Frangut është një qenie që jeton në kafaz, që po tkurret gjithnjë e më shumë, që po zhbëhet dalëngadalë, nën ndryshimin e erozionin e pamëshirshëm të kohës.

Si mund të gjejmë prehje në një botë ku njeriu është bërë “ujkdhelpër? Reagimi e ballafaqimi me këtë pëbindësh të padukshëm është i dyfishtë:

… bëhemi fëmijë

rrej unë rren ti

ta tregoj zemrën

fundin e pusit

ku ka rënë përralla

dhe qeshim

…………………………………..

hajde bëhemi fëmijë

rrej ti rrej unë

t’ bëhemi të vërtetë

                               (Hajde e bëhemi fëmijë)

Apo:

E du me ble një allti

sall ta vras asnjanësinë armiqësinë

për hir të syve të botës

                               (Du me ble nji allti)

Një pjesë e madhe e poezisë së fundshekullit XX dhe e këtij fillimshekulli pak a shumë merret me preokupime të tilla a të ngjashme, çfarë i shohim tek poezia e D. D. Frangut. John Lennard tërhiqte një paralele me mitin e Orfeut: “Është miti i Orfeut, i frymëzimit hyjnor dhe nocioni i lashtë i poetit që drejtohet nga një tërbim poetik, i cili kryesisht është përgjegjës për atmosferën intuitive dhe iracionale që i bashkëngjitet poezisë së fillim shekullit XXI.”[1]

Megjithatë një frymëzim i tillë nuk bëhet gjithnjë dominacë në poezinë e D. D. Frangut. Në vargjet e saj gjejmë shpesh edhe butësi gruaje, skofiaritet, dëshirë për falje e gjithsesi shumë humanizëm (shih poezitë E vogël ishte hëna, Hajde të bëhemi fëmijë).

Poezia e Dije Demiri Frangut, gjithsesi do t’i qëndrojë kohës, do të lexohet e rilexohet nga brezat e ardhshëm, pikërisht për këto veti e cilësi qe u pohuan më sipër e për ndjeshmërinë e thellë njerëzore që i përshkon.


[1] Poetry Handbook, Oxford University Press, 2005.

ObserverKult

Lexo edhe:


EDHE PESË AUTORE ME ANTOLOGJI PERSONALE NË KOLANËN “SAFO”