Ahmet Selmani: Elegji për dashurinë

ahmet selmani gjarper observerkult

(ose luftëtari i shëmtuar)

Dashuria
ekziston për njeriun
por njeriu
ç’dreqin lufton kundër
dashurisë
dhe bëhet luftëtar
i shëmtuar

ObserverKult


ahmet selmani gjarper observerkult

Lexo edhe:

CIKËL POETIK NGA AHMET SELMANI: ECJA NËPËR UDHËT PA KRYE

Ju ftojmë të lexoni një cikël të zgjedhur poezish nga Ahmet Selmani:

PAGËZIMI I ÇMENDURISË
(ose frikë nga vdekja)

Ynëzot
si ta quaj këtë që ndodh
para syve të diellit
si ta quaj këtë që po na le
pa mend në krye
si ta mallkoj emrin e saj
që s’e gjej askund
si t’ia vizatoj fytyrën
me ngjyra tmerri

ynëzot
të gjithë e quajnë çmenduri
këtë që ndodh
por e butë më duket kjo fjalë
e ardhur nga ferri
nuk më bën ta zbraz
vrerin e helmët
nuk përjetoj asnjë katarzë
kur e përmend

ynëzot
kërkoj një emër tjetër
për këtë që ndodh
kërkoj një fjalë përtej djallit
e përtej skëterrës
dhe s’e gjej askund
as në fund të botës

ynëzot,
kam frikë se do të vdes
pa e pagëzuar çnendurinë
me emrin e vërtetë.

BRESHËR MITIK
(ose empati për zeusin)

Mbi kokat tona
bie breshër mitik
dhe na i hap mijëra plagë
të reja e të vjetra
rrufetë kryqëzohen
si kuçedra të çartura
dhe na i ngulin dhëmbët
në mishin e regjur
asnjë zot s’ka empati për ne
veç për zeusin
që shtiret si vdeks në olimpin
e grabitur.

ECJA NËPËR UDHËT PA KRYE
(ose me pasë a mos me pasë krye)

Njerëz me krye
ecin udhëve pa krye
s’ia dalin në krye
u bie gjëma në krye
duart i vënë në krye
çështja mbetet në krye
me pasë a mos pasë krye
në këtë vend pa krye.

HISTORI DASHURIE
(ose papirus i kalbur)

Mbi një
papirus të kalbur
shkroi fjalën dashuri
por kur deshi
ta lexonte
seç nisën të ngrihen
re të verdha
e të binte shi si qelbi
nga plagët.

Poezinë e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult