Burri që flet 24 gjuhë – pastrues qilimash

burri pastrues qilimash

46-vjeçari Vaughn Smith ende punon si pastrues qilimash në SHBA për më pak se 20 dollarë në orë.

Smith është një hiperpoliglot dhe një gazetare e Washington Post që kaloi ca kohë me të thotë se me Smith ajo filloi të shqyrtojë kufijtë e potencialit njerëzor.

Si fëmijë, ai dinte vetëm dy gjuhë, anglishten e folur nga nëna e tij dhe spanjishten e folur nga babai i tij. Në Maryland, ku u rrit, ai nuk donte të përdorte spanjishten sepse nuk donte të diferencohej më tej nga fëmijët e tjerë. Por shpejt ai filloi të përvetësojë gjuhë të tjera si një sfungjer.

Ai ishte i magjepsur nga çdo gjuhë që haste. Në total, ai studioi 37 gjuhë gjatë gjithë jetës së tij, si dhe flet disa gjuhë të shenjave. Përveç përthithjes së shpejtë të fjalëve vetë, Smith gjithashtu thith theksin jashtëzakonisht mirë.

“Folësit vendas nga Holanda dhe Spanja nuk ngopen me theksin e tij kur ai flet”, raporton Washington Post.

Ai heziton të flasë për talentin e tij. Ai numëroi 24 gjuhët në të cilat mund të zhvillojë një bisedë, thotë ai, vetëm sepse e pyetën. Përndryshe ai nuk do ta dinte numrin e saktë. Ai e di vetëm se dëshiron të mësojë më shumë dhe se mund ta bëjë këtë pa përpjekje të tepruar. Smith aktualisht po planifikon të punojë në mësimin e Uellsit.

‘Gjuha e preferuar që ai është bullgarishtja’, pranon ai.

Smith nuk u angazhua kurrë në biznes në lidhje me talentin e tij të madh. Tani punon si pastruese qilimash dhe është i kënaqur me atë punë. Ai jeton me nënën e tij dhe shijon kafen në kafene të ndryshme ku dëgjon fjalët dhe gjuhët e panjohura që has.

Një gazetare e Washington Post e mori Smithin për një skanim të kokës për të provuar se çfarë e bënte mendjen e tij të ndryshme nga mendjet e njerëzve të tjerë. Ajo u befasua kur kuptoi se pjesët e trurit të Smith-it përgjegjës për shkëmbimin e gjuhës ishin më të vogla dhe më pak aktive se vetja e saj jo-poliglot.

“Për mua është si një enigmë logjike. I bashkoj fjalët dhe përpiqem të kuptoj kuptimin e një fjale që nuk e di. Unë përdor kontekstin, nuk kam pse të shikoj as në fjalor, thjesht e marr me mend se çfarë do të thotë një fjalë”, shpjegon Smith se si duket mësimi i tij i gjuhës.

Ai nuk e konsideron të veçantë dhuratën e tij, edhe pse për të është misterioze. Ai thotë se numrat dhe datat i ka kujtuar gjithmonë më lehtë se njerëzit e tjerë, ndaj mendon se kjo mund të ketë lidhje me lehtësinë me të cilën ai mëson gjuhët.

Theksojmë që, hiperpoliglot konsiderohet personi që flet 11 ose më shumë gjuhë./abcnews.al

GJIROKASTRA: QYTETI KU ‘FLASIN’ EDHE GURËT