Çajupi: Dua të bëj si të dua, jo si të duan të tjerë…

mëmëdhe andon zako çajupi mban mend moj marë poezi observerkult

Jam i varfër, po i lirë,
ndaj më pëlqen varfëria;
kush do të rrojë më mirë,
s’urdhëron dot veten e tia.
Mbreti, sikur të më thotë:
“Hajde në pallat me mua,
të gëzosh dhe ti në botë,
do t’i them: “Zot, nukë dua;
për të ngrën’ e për të pirë
nukë mund të shes lirinë;
i varfëri rron më mirë
s’ai që do madhërinë.
S’më duhet ergjëndi mua,
dua lirinë dhe nderë,
dua të bëj si të dua,
jo si të duan të tjerë.
Kush mund e bën si do vetë,
bën si thotë Perëndia,
nukë ka në këtë jetë
gjë m’e vyer se liria.

*Titulli i orgjinalit: “Varfëria dhe liria”

LEXO EDHE: Çajupi: Shqiptar, mos rri, po duku, shqiptar…