E çuditshme: 20 besëtytni që shqiptarët ende ju besojnë sot

shqiptari fjalë të urta

Ka disa besëtytni që kanë mbetur pjesë e shoqërisë shqiptare që nga brezat e mëparshëm dhe vazhdojnë ende të besohen.

Sipas krahinave të ndryshme, ka versione të modifikuara por në përgjithësi, ju prezantojmë 20 të tilla që nënat e gjyshet tona po mundohen të na i fusin në mendje vazhdimisht:

-Kur të kruhet dora e djathtë, merr lekë.

-Kur të kruhet dora e majtë, jep lekë.

-Po të shkundesh duart pasi i lan, të dalin lythat.

-Kur thyhet pasqyra, na vjen keq por ju ndjek 7 vjet ters.

-Kur te gjejnë duke ngrënë, të do vjehrra.

-Kur ndërron lugë ose vendin ku je ulur, ndërron partner në të ardhmen.

-Kur hyn për herë të parë diku, për fat nise me këmbën e djathtë.

-Kur thoni të njëjtën gjë në një kohë, po ju shajnë.

-Kur gudusilesh, e do burrin/gruan.

-Kur ha gjellë, me kripë e do shumë burrin/gruan.

-Në qoftë se të zë lemza, po të përmendin.

-Kur të derdhet kafja, urime do të marrësh para.

-Kur tymi i duhanit vjen drejt jush, do të thotë se qenkeni goxha i pasur.

-Sa më shumë nishane, aq më shumë fat ke. Ose po pate ndonjë thinjë të bardhë.

-Kur vjen nga një ceremoni mortore, dhe prek arkivolin duhet të lash duart.

-Nuk lahesh ditën e martë, se është ters.

-Kur të pret rrugën një mace e zezë, është ters.

-Nuk prihen thonjtë natën.

-Nuk shkundet mbulesa natën.

-Kur takon një nënë të re që sapo ka lindur fëmijën nuk duhet t’ia japësh dorën kur largohesh.

ObserverKult


Lexo edhe:

BESËTYTNI: PSE NUK DUHEJ TË DERDHEJ KRIPA KURRSESI?