Edmond Tupja: Do të heshtim të pafuqishëm për djalin tonë të pafat…

Edmon Tupja biri im oh një grua

Gesi nuk kupton gjithçka,
Veç i sigurtë është për diçka:
E di që përherë në shtëpi ka
Një nënë, një baba.

Që të pavdekshëm kujton
Se i ka, do t’i ketë gjithmonë
Në këtë jetë pa mbarim ku jehon
Dashuria e tyre, kurrë vonë.

Ne e dimë se dikur, një ditë a një natë,
Ai do të mbetet pa shpresë, fillikat,
Do të na kërkojë me zemrën zi të pamatë,
Kurse ne do të heshtim nën tokën ngërç të ngratë.

Do të heshtim të pafuqishëm për djalin tonë të pafat.

ObserverKult


Edmon Tupja biri im oh një grua

Lexo edhe:

EDMOND TUPJA RRËQETH ME RRËFIMIN E TIJ: “DJALI S’DO JETOJ KUR TË IKIM NE, KA KATËR VJET PA DALË NGA SHTËPIA”

Nga: Ben Blushi

Mond Tupen e shof çdo mëngjes te rruga e shtëpisë sime. Pi kafe.
Ç’bën gjithë ditën, i thashë
Dal pak, punoj, bëj pazaret dhe pastaj me djalin
Dukesh mirë, i thashë, sa kile je?
Jam dy nën peshë, tha Tupja,
Nuk ha, e pyeta
Bëj ushtrime tibetiane, tha

Ça janë këto ushtrimet tibetiane?
Lëvizje trupore që bëjnë murgjit tibetianë, jam me hernie diskale
Nga kompujteri, i thashë
Nga Enver Hoxha, tha Tupja, kam përkthyer mijëra faqe të tij në frengjisht
Je nga Elbasani?
Po, tha Tupja, jemi kushërinj
Nuk di të jemi kushërinj, i thashë,

Ne dhe Shuteriqët i kishim shtëpitë ngjitur në Kalanë e Elbasanit,
Pse po ti kesh shtëpitë ngjitur je kushëri, e pyeta
Diçka duhet të jemi, tha Tupja, se jemi dhe çifutë
Pse jemi çifutë, e pyeta
Pse ti nuk e di, tha Tupja

Nuk di që jam, i thashë, siç nuk di që nuk jam
E ka thënë Evla Çelebiu në kronikat e tij
Çfarë ka thënë Evla Çelebiu?
Që Elbasani ka çifutë që janë kthyer në të krishterë dhe tani quhen marranë
Ça janë marranët?

Poezinë e plotë mund ta lexoni KËTU:

ObserverKult