Historia e Festës së Kurban Bajramit- për ata që nuk e kanë ditur

Festa e Kurban Bajramit është një nga dy festat më të rëndësishme të besimtarëve myslimanë: Fitër Bajrami dhe Kurban Bajrami. Në muajin e fundit të kalendarit hënor islamik, myslimanët në të gjithë botën festojnë Kurban Bajramin. Emërtimi “Kurban Bajrami” në gjuhën shqipe është huazim nga turqishtja, Kurban Bayramë, që do të thotë “Festa e Flijimit”.

Bajrami (arabisht për fjalët “festë” ose “festival”) është një rast i festuar nga myslimanët gjatë ngjarjeve të rëndësishme. Kurban Bajrami, i njohur gjithashtu si Festa e Flijimit, zhvillohet në muajin e 12-të të kalendarit hënor Islam. Kurban Bajrami shënon ditën e fundit të pelegrinazhit të shenjtë mysliman vjetor të quajtur Haxh, ku miliona myslimanë drejtohen në vendin e shenjtë të Mekës.

Kremtimi shënon sprovën me të cilën u përball Profeti Ibrahim kur iu tha të flijonte djalin e tij, Ismailin. Urdhri u dërgua për të provuar bindjen dhe nënshtrimin e tij ndaj vullnetit të Zotit.

Sipas mësimit islam, Zoti e zëvendësoi Ismailin me një dele para se të ndodhte ngjarja. Për të përkujtuar këtë ndërhyrje, myslimanët do të thernin dele dhe bagëti të tjera të cilat do të ndaheshin midis familjes, miqve dhe atyre më kushte më të vështira.

Ushqimet për Kurban Bajramin

Përbërësi kryesor që zë vend në tavolinën e festës së Kurban Bajramit është mishi i therur për këtë festë. Mishi nga kafsha e flijuar, ndahet në tre pjesë: Familja mban një të tretën; një e treta tjetër jepet për të afërmit, shokët dhe fqinjët; ndërsa një e treta e mbetur u ndahet të varfërve dhe nevojtarëve. Zakonisht për këtë festë një nga pjatat që nuk mungon është supa. Supë e thjeshtë me lëng mishi, vezë, limon, pak miell dhe erëza. Byrek me barishte ose vezë dhe djathë, ose vezë me kos.

Ndërsa ëmbëlsirat më të preferuara janë sigurisht ato tipike turke: bakllavaja, revanija, shëndetlia, sheqerparet, por sigurisht mund ta kaloni gëzuar dhe me ndonjë tortë të blerë apo ëmbëlsirën që preferoni.

ObserverKult


Lexo edhe:

PAMJE DHE DETAJE NGA MEKA: SI KA NDRYSHUAR QYTETI I SHENJTË I MYSLIMANËVE NDËR VITE