Pse shqiptarët ishin më të lumtur në vitet e 1920 sesa tani?

Shqiptarët në vitet 1920 e tutje ishin më të lumtur se shqiptarët që jetojnë sot, dhe e gjithë kjo ka një shpjegim sipas një mjeku kanadez që kishte vizituar Shqipërinë atë kohë.

Dr. Frederik William Burnham i Ushtrisë Britanike që shërbente në Shkodër kishte dekaluar se shqiptarët vendas hanë shumë rrallë mish dhe ushqehen me perime të freskëta, grurë të zier, bukë dhe prodhime bulmeti. Këta janë nga njerëzit me vitalë dhe më të fortë në botë, transmeton ‘gazetametro’.

Më poshtë ju sjellim letrën e datës 22 majit 1922:

“Zotërinj gjatë një viti kam vizituar, operuar apo trajtuar 20.133 paciente që kanë ardhur në Ambulancën e Kryqit të Bardhë këtu në Shkodër. Zbulimet negative nuk janë më pak interesante se ato pozitive.

Vetëm një rast me kancer dhe megjithëse numrin e madh të pacientëve asnjë rast me apandesit. Ata hanë shumë rrallë mish dhe ushqehen me perime të freskëta, grurë të zier, bukë dhe prodhime bulmeti.

Këta janë nga njerëzit me vitalë dhe më të fortë në botë, dhe rrjedhimisht janë njerëz jo me shenja depresive”.

Dr. Frederik William Burnham ishte gjeneral kanadez i Ushtrisë Britanike që ishte pjesë e forcës ndërkombëtare në Shkodër.

———————————-

LEXO EDHE: SHQIPTARËT E KOSOVËS GJATË KOMUNIZMIT NË SHQIPËRI: NA U NXI JETA NË BURGJE E KAMPE

Një njollë e zezë mbetet për shtetin komunist të Enver Hoxhës, keqtrajtimi që i ka bërë emigrantëve kosovarë që vinin në Shqipëri gjatë diktaturës. Duke e menduar Shqipërinë si vendin e shtetin e tyre. Ata gjenin këtu një trajtim edhe më të keq nga vendi i tyre që ishte i pushtuar nga jugosllavët.

Qëndrimi i shtetit komunist, gjatë gjithë ekzistencës së tij, mbeti shumë armiqësor ndaj shqiptarëve të Kosovës e Çamërisë.

Në letrat e tyre drejtuar udhëheqjes së lartë komuniste, ata kërkonin kryesisht të shpëtonin nga e keqja që i kishte gjetur. Shumë shqiptarë nga Kosova banonin këtë kohë në Seman të Fierit…

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KÊTU