Tri poezi nga Arif Molliqi: Mundohem t’i pajtoj njerëzit…

Poezi nga Arif Molliqi

LIBRI I HAPUR

Në këtë fillim vjeshte
dielli
protezave të mia prej ashti
ua zgjati shkëlqimin
derisa unë qeshem

me këto proteza
mund ta ha moshën
datat historike nëpër vite
që era shkrumb u vjen

në librin e hapur
jo rastësisht
i gjeta biografinë
këngët
baladat
varrezat e fshatit
dasmën time të bukur
vetëm krushqit mungonin

nëpër ara që kanë mbetur djerrin
i gjeta
krimbat dhe urithin tek rrinin bashkë.

(Llukë e Epërm, gusht 23)


NJË KAFSHË E LIGË

tokën e djegur
e ngjyrosa krejt bardhë

mbeturinat që digjeshin
krejt zi

nën brinjë
mushkëritë ishin mbush
me tym

para syve
terrinë
sikur vdekja rrëfehej

te shtëpia qindvjeçare
asnjë fjalë

por një kafshë e ligë
e kishte zënë pragun e derës
e grimconte gurin

ishte shtrirë pa e trazuar askush
as nata
as dita më dritë…

(31. 07. 23 Llukë...)

HËNA DHE YJET

në dhomën plot më vapë
e shoh detin rërën e nxehtë
peshqit duke u zhveshur lakuriq
për inati të grave

veç deti ka vesh një vello të kaltër
e bisedon më njeriun
për t’i pajtuar hënën dhe yjet
pike pesë nëpër qiell

në tokë
mundohem t’i pajtoj njerëzit
me një poezi
me një mollë dhe
një ftua.

(01.09.23)

ObserverKult


Lexo edhe:

ARIF MOLLIQI: PO NA THONË JETONI NË LIRI E LIRI NUK ËSHTË KJO

Gjithë jetën një ujk avdall
na bie n´torishtë tinëz

na i ha delet
na e kafshon çobanin

derisa na ha
ne mendojmë se jemi n´ëndërr
si në legjendat ballkanike

kafsha grabitqare nuk zbutet
në torishtë me qengjin

Poezinë e plotë e gjeni KËTU