Vepra që nuk u përfundua kurrë

Megjithëse nuk mund ta njihni emrin, patjetër që keni parë veprat e famshme të artit të Gilbert Stuart.

Konsiderohet të jetë një nga portretistët më të mirë të Amerikës. Stuart ishte nga Kolonia e Rhode Island dhe subjektet e tij përfshinin Dolley Madison, Anne Willing Bingham, Martha Washington, Thomas Jefferson dhe madje George Washington.

Ndërsa Stuart ishte një piktor shumë i aftë, ai ishte gjithashtu mjaft i çuditshëm. Stuart ishte një “zvarritës” për nga puna dhe shpesh linte pjesë që e mërzisnin. Ai u pagua mirë për veprat e tij të famshme të artit, por shpesh i afrohej falimentimit. Ai madje arriti të fyejë John Adams, i cili rrinte vazhdimisht për Stuart si mbështetës i tij.

Pasi zbarkoi subjektin e tij të ëndërruar, vetë George Washingtonin, Stuart përfundoi duke luftuar për të punuar me të. Piktori u përpoq të merrej me subjektet e tij gjatë detyrës së gjatë dhe të lodhshme me shaka dhe diskutime të gjalla, por, të paktën sipas Stuart, Washingtoni ishte një bisedues mjaft i mërzitshëm, transmeton ‘gazetaexpress’.

Siç e shprehu Stuart, “Një apati u duk se kapi Washingtonin dhe një boshllëk u përhap në fytyrën e tij, më e tmerrshme për të pikturuar”. Pavarësisht nga vështirësia, ai përfundoi portretin Lansdowne, një pikturë me përmasa jetësore të Washingtonit, më 1796, viti i fundit i presidentit në detyrë.

Portret ’ishte i dyti nga veprat e famshme artistike të Stuart të Washingtonit, titulli që i referohej Boston Athenaeum, i cili fitoi portretin pas vdekjes së artistit.

Stuart kurrë nuk e përfundoi portretin me vullnetin e tij dhe i kërkoi presidentit që ta mbante atë, një kërkesë të dhënë nga Washingtoni. Stuart kaloi pjesën më të madhe të jetës së tij duke kopjuar portretin dhe duke shitur kopje të veprave të tij të famshme artistike për të siguruar jetesën deri në vdekjen e tij më 1828.

Më 1869, piktura e Stuartit e George Washington, zbukuroi pjesën e përparme të kartmonedhës amerikane për një herë, megjithëse fatura dukej shumë më ndryshe nga sa duket aktualisht. Sidoqoftë, një gjë nuk ka ndryshuar, portreti Athenaeum ’kaq popullor përdoret edhe sot në kartmonedhën prej një dollar.

LEXO EDHE: Modelet prej dylli, si u krijua muzeu me figurat botërore