Fernando Pessoa: Letrat e dashurisë

Fernando Pessoa:

Të gjitha letrat e dashurisë
Janë qesharake.
Nuk do të kishin qenë dashurie, po të mos ishin
Qesharake.

Edhe unë kam shkruar në vaktin tim letra dashurie,
Dhe ato ishin, si të gjithë të tjerëve,
Qesharake.

Letrat e dashurisë, nëse dashuron,
Duhet të jenë
Qesharake.

Mirëpo, në thelb,
Vetëm njerëzit,
Që nuk kanë shkruar kurrë letra dashurie,
Janë menjëmend
Qesharakë.

A mos do të më ishin përgjigjur vallë
Në ato kohëra, kur unë ende i shkruaja ato,
Me letra, të cilat do të kishin qenë gjithashtu
Qesharake?

Me thënë të drejtën, sot,
Siç e kujtoj,
Letrat e mia të dashurisë
Kanë qenë qesharake.

(Të gjitha fjalët e jashtëzakonshme,
Ashtu si të gjitha ndjenjat e jashtëzakonshme,
Janë, vetvetiu kuptohet,
Qesharake).

Përktheu: Agron Tufa

ObserverKult


Lexo edhe:

FERNANDO PESSOA: NËSE E KE TË PAMUNDUR TË JETOSH VETËM, KE LINDUR SKLLAV!

Je i lirë kur mund të largohesh nga njerëzit, pa qenë i detyruar t’i kërkosh nga nevoja për para apo instinkti i tufës apo dashuria, lavdia, kurioziteti, gjëra që nuk gjejnë ushqim në heshtje dhe vetmi.

Nëse e ke të pamundur të jetosh vetëm, ke lindur skllav. Mund të kesh gjithë madhështinë e shpirtit dhe të zemrës: je një skllav fisnik, një skllav i zgjuar, por nuk je i lirë. Dhe nuk je përgjegjës për këtë tragjedi, sepse tragjedia e të lindurit në këtë mënyrë nuk ka të bëjë me ty, por me vetë Fatin përballë teje.

Por mjerë ti nëse është barra e jetës, vetë jeta që të robëron. Mjerë ti, që ke lindur i lirë dhe i aftë të ndahesh nga njerëzit, nëse varfëria të detyron të jetosh me ta. Në fakt, kjo është tragjedia jote që e mbart kudo me vete…

TEKSTIN E PLOTË E GJENI KËTU