“I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë”, 20 fjalë të urta shqiptare

Shqiptarët kanë një opus të gjerë me fjalë të urta, që në mënyrë ironike, kryesisht, sjellin përvojën jetësore, mendime e gjykime për ngjarje, dukuri e çështje të ndryshme.

Në vazhdim mund të lexoni disa fjalë të urta shqiptare që ObserverKult ka zgjedhur për ju:

  1. Trimi e ka me vete fatin. – VLORË

2. Pushka e trimit dhe sofra e xhymertit, janë gjithmonë plot. -SHKODËR

3. Supet e maleve dhe supet e shqiptarit nuk janë kërrusur kurrë. – JUG

4. Dha pesë e hyri në valle, jep dhjetë e s’del dot.BERAT

5. Gozhda nxjerr gozhdën. – VLORË

6. Kur dhelpra nuk arriti rrushtë, tha se janë të thartë. – JUG

7. Gabimi falet njëherë, e jo përherë. – KOSOVË

8. Gjuha ruhet atje ku shkruhet. – KORÇË

9. Mendja me mendjen, pjellin mendje. JUG

10. Së ligës ruaju, e mira të ndjek vetë nga pas. – SKRAPAR

11. Më mirë nën hijes ne ferres sime, sesa nën hijen e fikut tonë. – KOSOVË

12. Trimi që lëvdohet, nuk të vret. – KOSOVË

13. Ha njëzet e nëntë kafshita me gjellë, s’thua gjë, të tridhjetën thatë dhe bën kiametin. – BERAT

14. Dera e përtimit, caku i mjerimit. – LIBRAZHD

15. Mbroje atdhenë si shqiponja folenë. – SHKODËR

16. Nderi vjen e ikën, por turpi vjen e nuk ikën. – VLORË

17. I mirë sa më s’ka, kur fle nuk ha. – JUG

18. I ligu kur të hipën mbi shpinë, nuk din me zbritë kurrë. – TROPOJË

19. Dora e huj të krun, po jo ku të kruhet. – KOSOVË

20. Me mikun ha e pi, të dhënë e të marrë mos ki. – JUG

E përgatiti: ObserverKult


Lexo edhe:

“KAFSHATA E MADHE TË MBETET NË FYT”, 25 FJALË TË URTA SHQIPTARE