“… këtu ish Dritëroi , atje Lasgushi …”

dritëro agolli


Poezi nga Dritëro Agolli


Kafeneja e vjetër
Sa shumë patëm njohur ,
Sa shumë mbyllën sytë e vanë!…

Këtu dikur në kafenenë e vjetër
Me banakierin plak Banush Ademin
Kalonin ditët tryezave poetët
Dhe thashethemet gotave kërcenin.

Këtu Ali Asllani pinte kafe
Lëkurëbutë, i butë e para grave ,
Me Milto Sotir Gurrën me mustaqe
Të mbetur me një dhëmb si çelës brave.

Këtu Lasgushi fliste për planetin ,
Për yjet që mes qiellit hidhnin valle;
Në qoshe Petro Markua me Shevqetin
Mëri i mbanin botës plot me halle .

Këtu Skënder Luarasi zemërohej
Dhe nëmte tiraninë e puthadorët,
Kollitej Aleks Çaçi dhe mundohej
Në varg për varfanjakët dhe të gjorët.

Këtu ne vinim shpesh si karabushët ,
Çunakër të paqethur nga berberi ,
Ali Asllanët , Çeçot dhe Lasgushët
Na dukeshin gjigandër si Homeri .

Këtu zhurmonin bardët dhe poetët
Dhe zjente e padukshme poezia ;
Si një puhizë e largët nëpër fletët
I frynte shpirtrat smira dhe zilia .

Këtu mes tymit shkelte këmbë e kohës
Dhe s’dinte kafeneja jonë e mirë ,
Se ne çunakët ngriheshim ndaj botës
Në rebelim si djaj me shtatë brirë.

Këtu në tym mes dritave të pakta
Filluam ne ta shkundnim poezinë
Dhe duke hedhur vargjet si granata
E çmendëm dhe Lasgushin dhe Alinë.

Po zhurmat u larguan nga kjo botë,
Me pluhur koha gjurmë e gota mbushi ,
Veç kafeneja shpesh kujton e thotë:
“ Këtu ish Dritëroi , atje Lasgushi .”

29 tetor 1996
(Shkëputur nga libri me poezi “Fletorka e mesnatës, 1998)

ObserverKult

Lexo edhe:

DRITËRO AGOLLI: MË PRIT SE NJË DITË DO TË VIJ

DRITËRO AGOLLI DHE MOIKOM ZEQO, “DIALOG (KOLOSËSH) PËR POEZINË DHE ARTIN”