Preç Zogaj: Përse, mama, ti dëshiron të vdesësh?

Përse, mama, ti dëshiron të vdesësh?
Tani ti je më e re se unë.

Njëzet vjeç, në Iliri zbrita,
Me të gjitha erërat që frynë këndej pari,
Por ty nuk ta thanë.

A e mban mend sa shumë i pëlqeja
këmishat e bardha?
Trupi im i lashtë atëherë
kishte kohën të ikte.

Kur mbusha tridhjetë, një natë dhjetori,
Mu bë se fola me vetë tënzonë.
Ai më tha: shumë ke vuajtur
për atë vajzën që të bëri kokën,
të kesh kujdes se është e vogël!

Përse mama, ti dëshiron të vdesësh?
Përse kështu, pa radhë, pa të drejtë?
Vërtetë shpërtheu koha e helmeve,
Por s’e ke mirë të më lësh vetëm!

Kur të kesh ikur përse do qaj?
Për cilat ndarje,
Cili mall do më marrë përdore?

*Titulli i origjinalit: “Ankim për nënën

———————————–

Lexo edhe:

“NJË E TRETË DASHURIA”, PREÇ ZOGAJ VJEN ME NJË LIBËR, PËRMES VARGJESH NA KUJTON ATA QË NA MUNGOJNË

Poeti Preç Zogaj ka promovuar librin e tij të fundit me poezi, “Një e tretë dashuria” ku përmes vargjeve, rrëfen muzat dhe kujton ata që na mungojnë.

Preç Zogaj tha se “një veçori që ka poezia është se autori se duhet të mbetet vetvetja pa e përsëritur veten. Për librin ‘Kalimi’, Ndoc Gjetja më thoshte se nuk mund të shkruash një libër më të mirë se ky”.

Për poeten Natasho Lako, libri i fundit i Zogajt është festë e Gjuhës.

“Është si ai trëndafili që hapet. Hapet vetë fjala dhe zë një vend të çuditshëm që nuk e ke në asnjë poet tjetër. Është një marrëdhënie që e riuzbulon vetëm Preçi dhe kjo është një nga gjërat më të bukura që tregon pjekuri të madhe artistike”.

Poeti laureat dhe drejtoresha e qendrës së Librit, ofruan dy këndvështrime të tjera, që rrokin sa të shkuarën po aq edhe nevojën, duke nisur nga titulli…

TEKSTIN E PLOTË MUND TA LEXONI KËTU