Jorge Luis Borges: Diktaturat

borges

Diktaturat nxitin shtypjen, diktaturat ushqejnë servilizmin, diktaturat prodhojnë mizorinë; më i neveritshmi është fakti që ato mëkojnë idiotizmin. Diktatura ka ushtarë të urdhëruar që u merret goja, portrete udhëheqësish, njerëz që rrojnë dhe vdesin me paracaktim, ceremoni të njëjta, disiplinë të egër për të uzurpuar vendin e shkëlqimit… Të luftojë këto monotoni të trishtuara është një nga detyrat e shumta të shkrimtarit.

Në shqip: Bajram Karabolli