Milladinov: Pse, o pse t’dashuroj?

kant lumtur

Poezi nga Konstantin Milladinov

Pse, o pse t’dashuroj?
Veten unë pse ta humbas?
Rreth m’rreth rini e zjarrtë,
Prej dash’ris kërkon flashë,
Por akull s’ka e zjarr shumë,
e në dhembje shpirtin ngas.

Pse, o pse unë t’dashuroj?
Veten unë pse ta humbas?
Rini e zjarr, zjarrtas djegë.
Dhe po si lulen po më vyshk.
T’kish pak hije të flladitem
N’vend t’hijes, n’prush zharitem.

Pse, o pse unë të dashuroj?
Veten unë pse ta humbas?
Rinia n’zemër po më djegë,
Për shërim shpresë s’më lë,
Eja rini më forco
Pas këtij zjarri hi më lë.

* Titulli i origjinalit: “Meditime”

Përktheu: Teki Dervishi

Konstantin Milladinov

ObserverKult

Lexo edhe:

HALIL MATOSHI: KUR E VIZITOVA BABËN N’KATUND

1. Veglat

Kur e vizitova babën n’katund
gjatë pushimeve të verës
më 1982 në kthinën e veglave pashë gjallni metalesh
me dorëza e kambëza
gishtëza, bishtna e drugëza

Shtojca përmes të cilave shumëzoheshin e zgjatoheshin duert, kâmbët dhe mendja
t’a prenë ma larg…

Forma t’dhânuna nga Mjeshtri
konform ndihmës që i duhej

Krahë me u ba krahëve!

Mbaj mend se në puntori
veglat buzëqeshnin rrotull

Kur u riktheva mas 34-vjetësh
në të vjetrën sh’pi
gjeta metale prekun ndryshku
fenerë burgue merimamgash

Veglat kishin kyçun gojët sytë çpuemun kthetrat deformue
topitun tehet

Nuk asht se qanin!

Dergjeshin në epokën e hiçit
nuk ndihmojshin mâ askand
për asgjâ!

2. Veglat. Mjeshtri u jep gjuhë

Në aneksin e Sh’pisë
së vjetër rrinë gati veglat
si armët e parzmoret
që vizllojnë para së në front
me u nisë

Ushtari. Ai i mprehë tehet
lyen rrotat shtrëngon burmet
fshinë sytë pluhun u heq rromuzeve u jep shkëlqim beteje

Tekstin e plotën e gjeni KËTU