Sokrat Habilaj: Po të mos kishe ekzistuar…

sokrat habilaj
Sokrat Habilaj

Poezi nga Sokrat Habilaj

Po të mos kishe ekzistuar më parë,
Unë do të të krijoja vet patjetër.
E di? Shpesh kam bërë plane si i marrë,
Duke të skicuar portretin në letër.

Dhe do të merrja borxh një pjesë nga hëna,
Një pasqyrë burimi ku krihet ylli,
Dhe një pikëz vese ku freskohet ëndrra,
Një cicërimë zogu që del nga pylli.

Dy kokrra ullinj që ndrijnë nën fletë,
A një thëngjill që digjet me gjuhë flake.
Çfarë s’do të merrja të të krijoja vet,
Sepse nuk mund ta lija botën gjysmake.

Do të ulesha të shihja ndanë udhës,
Ç’nur morën borxhet, kur u shkrinë të tëra.
Pastaj do të puthja në cepin e buzës,
Dhe do të ikja të krijoj të tjera gjëra.

Po ti del para meje, tej pas çdo kthese,
Bota u krijua, më thua djallëzisht.
Nëse guxon, të bësh sytë e një tjetre,
Do humbas në çast, të më bësh sërisht.

ObserverKult

—————————–

Lexo edhe:

SOKRAT HABILAJ: DO MË PËLQENTE TË FLISJA ME YJET, SY MË SY…

Flasim përhanshëm me shkrimtarin Sokrat Habilaj

Nga: Xhemazije Rizvani

Përse i bëjnë lotët më të bukura gratë?

Ndoshta nuk është kaq e thjeshtë dhe mund të mos thuhet tamam kështu. Ndoshta ky përcaktim nuk është i saktë. Ajo që dihet është fakti se loti është produkt i shpirtrave të bukur. Le të flasim për atë nëse loti e bën një fytyrë të bukur, duke rrëshqitur në faqe, apo është ky imazh gruaje prej nga buron loti, i jep lotit nurin e vetë. Ne e pranojmë se loti i bën më fisnik sytë nga ku buron, po në rastin e një gruaje, problemi nuk është kështu. Imazhi i një gruaje qoftë edhe fizik, ka plotë gjëra të tjera që e bëjnë atë të bukur. Në vazhdim, më lejoni të përgjigjem ndryshe, duke i përjashtuar dilemat. Janë gratë ato që i bëjnë lotët më të bukur.

Një grua që loton, në një lloj mënyre, rivret veten. E rivret për një mision që vetëm ajo mund ta kryejë, apo thjesht ta deshifrojë. Ajo rivret veten që do të thotë loton, thjesht që bota, duke parë lotin e saj, të bëhet më e bukur. Ka raste që bota i anashkalon këta lot, duke humbur kështu rastin të bëhet më e bukur. Por edhe pse ndodh kjo, gratë dhe për rrjedhojë lotët e tyre, do vazhdojnë të jenë po aty, stoike, thjesht që bota të ketë edhe raste të tjera shansi, për t’u bërë më e bukur.

Intervistën e plotë mund ta gjeni KËTU